grb crne gore
Foto: Printscreen/YouTube/ Printscreen

Monstat će danas objaviti podatke o stanovništvu Crne Gore prema polu i starosti, državljanstvu, te prema nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem i jeziku kojim uobičajeno govori.

Građani su imali pravo i mogućnost da od 1. do 7. oktobra provere svoje podatke o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenim popisom.

Kako je ranije saopšteno iz Monstata, podatke je uspešno proverilo 20.684 građana.

Nije prijavljena nijedna nepravilnost u smislu neverodostojnosti suštine podataka.

Proces su na samom početku pratile tenzije. Iako je popis stanovništva trebalo da počne 1. novembra, opozicija je pozivala na bojkot jer je sumnjala u regularnost. Odložen je za 30. novembar i, u međuvremenu, došlo je do dogovora vlasti i opozicije. No, popis ni tada nije počeo – Demokratska partija socijalista saopštila je da nisu ispunjeni svi uslovi iz sporazuma koji je opozicija potpisala sa premijerom Milojkom Spajićem i poručila da DPS ne može učestvovati u takvom procesu. Popis je odložen za još nekoliko dana. Počeo je 3. decembra 2023, a trajao do 30. decembra.

Preliminarni rezultati, objavljeni krajem januara ove godine, pokazali su da u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika.

Popisom su prikupljeni i podaci o 217.441 domaćinstvu i 396.873 stana, dok je tokom faze prikupljanja podataka ukupno popisano 673.203 osoba.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1835801/37042/

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading