Marija Zaharova
Foto: Alo/EPA

Incident je prokomentarisala i zvanična predstavnica ruskog Ministartsva spoljnih poslova Marija Zaharova – podelila je snimak sa lica mesta i dodala "satanisti".

Sa spomenika je uklonjena dečija glava, a skulpture sovjetskih vojnika su prelivene crvenom bojom. Čitava kompozicija je išarana crnim sprejem.

Nije prvi put da se u svetskim prestonicama skrnave spomenici sovjetskim vojnima. Slični incidenti desili su se u Kanadi, Poljskoj, Nemačkoj, Danskoj, Estoniji, a najčešći su u Ukrajini koja pokušava da nacionalizuje i mitologizuje svoju istoriju kako bi stvorila poseban ukrajinski nacionalni identitet.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je primetio da je istorija i ranije korišćena kao oružje u borbi, ali da se danas izvrće da bi se zadovoljila politika u Evropi gde su neki potpuno izgubili pamćenje.

Odnos koji pojedine države sveta imaju prema događajima vezanim za Drugi svetski rat, njegov početak tok i kraj, umnogome govore o savremenim procesima, primetio je lider Rusije.

Poznati ruski filmski režiser Nikita Mihalkov je ocenio da evropske zemlje poriču tvrdnje o probuđenom nacizmu u Ukrajini ali i da ponizno prihvataju rušenje spomenika sovjetskim vojnicima koji su pobedili Nemački rajh.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading