Rat na frontu
Foto: Alo/Shutterstock

Thaad se sastoji od šest lansera montiranih na kamione, od kojih svaki nosi osam presretača. Ovaj američki sistem presreće rakete u gornjim slojevima atmosfere, što mu daje prednost u odbrani od izuzetno brzih projektila. Može da presreće balističke rakete na udaljenosti od 150 do 200 kilometara.

Presretači Thaad uništavaju neprijateljske projektile sudarajući se sa njima, umesto da detoniraju blizu dolazeće bojeve glave. Namenjen je za odbranu od projektila kratkog, srednjeg i povećanog (srednjeg) dometa.

Jedna baterija sistema košta oko milijardu dolara i za rad je potrebno oko 100 vojnika.

Najava raspoređivanja Thaad-a u Izraelu dolazi dok se Tel Aviv priprema da odgovori na iranski napad koji je uključivao više od 180 balističkih projektila 1. oktobra.

Ova bliskoistočna zemlja već ima visokokvalitetan sistem protivvazdušne odbrane, razvijen u saradnji sa SAD, koji uključuje rakete Arrow 2 i Arrow 3 koje lete hipersoničnim brzinama. Izraelski dizajneri sistema rekli su da je Strela imala odlične rezultate protiv iranskog napada.

SAD su podržale ovu odbrambenu operaciju, ispalivši presretače sa dva pomorska razarača u istočnom Mediteranu, uz podršku nekih evropskih i arapskih zemalja.

Vašington je iranski udar ocenio kao "neefikasan".

Prema izraelskim izvorima, SAD su poslale više od 50.000 tona oružja u Izrael u poslednjih godinu dana, a Džo Bajden je najavio da će nastaviti da pomaže Izraelu da se odbrani od iranskih napada.

Već postoji mali broj američkih snaga u Izraelu – ali raspoređivanje stotinu novih vojnika za upravljanje sistemom Thaad je značajno jer signalizira dalje učešće SAD u rastućem regionalnom ratu.

Pentagon opisuje raspoređivanje Thaad-a kao deo „širih prilagođavanja koje je američka vojska napravila poslednjih meseci“ kako bi podržala Izrael i odbranila američko osoblje od napada Irana i grupa koje podržava Iran.

Izrael nije jedini zainteresovan za ovo oružje. A Ukrajina je izrazila želju da dobije Thaad, što bi verovatno bilo efikasno protiv ruskih raketnih napada. Uz njih, ovaj sistem je naručila i Saudijska Arabija za svoje odbrambene snage.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading