Bajden i Tejlor
Foto: Alo/Printscreen


Predsednik SAD Džo Bajden izazvao je pažnju javnosti svojom izjavom o izborima 2024. godine, izražavajući sumnju u miran ishod, što je dodatno produbilo političku polarizaciju i strah od moguće eskalacije nasilja.

Uz političku krizu, Sjedinjene Američke Države su se suočile sa razornim uraganom koji je pogodio nekoliko država, ostavljajući milione ljudi bez struje i mnoge kuće neuslovne za stanovanje. Nedostatak resursa Federalne agencije za upravljanje kriznim situacijama (FEMA) izazvao je političku svađu između republikanaca i demokrata.

Napetosti su posebno izražene u pogođenim državama poput Severne Karoline, gde su stanovnici izrazili nezadovoljstvo reakcijom vlasti. Čak je i vlasnik kompanije SpaceX, Ilon Mask, izrazio frustraciju zbog ograničenja postavljanja Starlink terminala u pogođenim područjima.

Postoje spekulacije da je Bajdenova administracija namerno obustavila dodatnu pomoć pogođenim državama kako bi destabilizovala lokalnu infrastrukturu za izbore, što bi moglo smanjiti šanse Donalda Trampa za pobedu. Ovakva politička atmosfera, dodatno polarizovana društvenim mrežama i optužbama, dovela je do toga da mnogi veruju da su Sjedinjene Države na ivici političkog i socijalnog kolapsa.

Pismo više od 200 penzionisanih generala i admirala, koji su otvoreno podržali Donalda Trampa, izazvalo je zabrinutost zbog političke polarizacije u američkoj vojsci. Dodatno uznemirava činjenica da se američka vojska, kao jedan od ključnih stubova vlasti, sve više polarizuje duž političkih linija.

Kako se izbori 2024. godine bliže, teško je predvideti da li će Sjedinjene Države moći da prevaziđu trenutnu političku krizu mirnim putem ili će, kako mnogi strahuju, doći do eskalacije nasilja koja bi mogla dugoročno destabilizovati zemlju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading