izrael
Foto: AP/Abir Sultan (POOL)


Nakon što je vlada Nikaragve najavila prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom, svet je ostao zaprepašćen ovom iznenadnom odlukom. Ovo nije prvi put da je Nikaragva bila upletena u diplomatske kontroverze, ali odluka da prekine odnose sa Izraelom ima dalekosežne posledice.

Ortega proziva izraelskog premijera i ukrajinskog lidera

Predsednik Nikaragve, Daniel Ortega, nije štedeo reči kada je reč o osudi lidera Izraela i Ukrajine. Nazivajući premijera Izraela političkim teroristom i pozivajući ga Hitlerom, Ortega je izazvao buru reakcija širom sveta. Takođe, nije zaobišao ni lidera Ukrajine, optužujući ga za nacističke tendencije i želju da uvuče NATO u sukob sa Rusijom.

- Premijer Izraela vodi politiku terora, on je Hitler, poziva na uništenje nacija. Onaj ko je na čelu Ukrajine je još jedan nacista, Hitlerov sin, koji želi da uvuče NATO u rat s Rusijom - rekao je Ortega, prenosi RIA.


Nakon što je usvojena skupštinska deklaracija koja je Izrael nazvala "neprijateljem čovečanstva", Nikaragva je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Izraelom. Ova odluka nije doneta bez posledica, a reakcije širom sveta su podeljene.

Potpredsednica Nikaragve, Rosario Muriljo, istakla je da je predsednik naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se povinuje zahtevu nacionalnog parlamenta i raskine odnose sa izraelskom vladom, koju je nazvala fašističkom i genocidnom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading