vasojevići
Foto: Printscreen/Printscreen

– To je prevashodno rađeno štampanjem udžbenika na latinici, uvođenjem crnogorske gramatike. Preko noći iz udžbenika su nestali Sveti Sava, Teodosije, Jefimija, Stefan Lazarević, Konstantin Filozof, Jovan Jovanović Zmaj, kralj Nikola Prvi Petrović, Jakov Ignjatović, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Janko Veselinović, Ljubomir Nenadović, Bogdan Popović, Jovan Skerlić, Milutin Bojić, Dušan Vasiljev, Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Antonije Isaković, Aleksandar Tišma, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milorad Pavić, Branko Radičević, Mira Alečković – navode iz Udruženja.
 
Dodaju da su ucenama, propagandom i političkom indokrinacijom pokušali da oduzmu nacionalno biće većini srpskog naroda i da je isti po osnovu državnosti preveden u novu naciju Crnogorci, te da im je izmenjen jezik i pismo nekritičkim i nasilničkim odnosom.
 
– Tako nisu radili ni Turci za vreme viševekovnog ropstva. Srpskoj zajednici u Crnoj Gori otvoreno su pretili asimilacijom i nestajanjem, što predstavnici vlasti ali i pored svih tih marifetluka činjenica  govori da u Crnoj Gori srpskim jezikom govori 43,18 odsto stanovništva. Zato Srbi u Crnoj Gori moraju tražiti svoja prava, pravo na nacionalne kulturne institucije i svoje udžbenike istorije i jezika i književnosti. Do toga mora doći jer Crna Gora u suprotnom, može zapasti u još dublje podele. Da bi se to izbeglo, odnosi između Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori treba da budu ustavno-pravno regulisani na demokratski način. Jezik i pismo su kamen temeljac nacionalnog identiteta, pa tako i dijele sudbinu naroda – zaključuje se u saopštenju Udruženje Vasojevića Primorja i  Boke.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1835801/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading