rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Drugim rečima, kada američki mediji objave ovakvu vest, to znači da:

a) neko iz Netanjahuovog bliskog okruženja želi da plasira te informacije da bi video kako će to uticati na međunarodnu zajednicu i, što je još važnije, na tržište; i

b) da pošalje (ne)diplomatsku poruku, kako režimu u Teheranu, tako i Beloj kući Džozefa Bajdena, prenosi hrvatski medij.

Poruka

Poruka Teheranu? Čuvajte vojnu infrastrukturu jer će skoro sigurno biti meta.

Poruka Bajdenu? Možda i ne planiramo da stanemo na loptu, ali smo spremni da vam „bacimo kosku” da se četiri nedelje pred vaše predsedničke izbore stvori utisak da imate situaciju pod kontrolom koliko god je to moguće.

Međutim, da li će ovo dugoročno rešiti problem? Neće. Pre svega, Teheran je već jasno i glasno stavio do znanja da planira da odgovori na najavljenu izraelsku odmazdu, što znači da je malo ili nimalo prostora ostalo za donedavno popularne „kozmetičke“ osvete, koje su nekoliko meseci prilično uspešno sprečavale da se sukob ne preli na ostatak regiona, prenosi hrvatski medij i dodaje:

- Drugo, ostaje činjenica da su Izrael i Iran još u aprilu uspešno dokazali jedni drugima da mogu da probiju međusobno u teritorije i obaveštajnu infrastrukturu, što znači da neće žuriti da se vrate u „senku“ iz koje su izašli, vodeći decenijama rat uz pomoć "šiitskih satelita u komšiluku" .

Katastrofa u najavi?

U suštini cele priče ostaju dve stvari koje znamo – iranski nuklearni program je, prema ocenama svih relevantnih nadležnih međunarodnih agencija, na dohvat ruke, a Benjamin Netanjahu (kao i sve širi krug Izraelaca) želi da konačno se pozabavite onim što je Izrael decenijama smatrao kičmom sopstvenog postojanja.

- Te dve komponente same po sebi dovoljne su za katastrofu koja se sprema, kojoj je, dokazano, teško i gotovo nemoguće stati na kraj - zaključuje hrvatski medij.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading