RUSIJA SE SPREMA ZA NAPAD NA NATO? Šef nemačke obaveštajne službe izneo uznemirujuće tvrdnje!
EPA


Prema upozorenju šefa Nemačke spoljne obaveštajne službe BND, Bruno Kala, Rusija će biti sposobna da pokrene napad na NATO do 2030. godine. Ova zabrinjavajuća prognoza stavlja Zapad pred ozbiljne izazove i postavlja pitanje buduće bezbednosti i stabilnosti regiona.

Nemačka, kao jedan od ključnih vojnih saveznika Ukrajine, primećuje sve veću izloženost ruskim špijunskim aktivnostima i sabotiranjem. Šef domaće obaveštajne službe, Tomas Haldenvang, istakao je porast kvantitativnih i kvalitativnih aktivnosti ruskih obaveštajnih službi u Nemačkoj. Incident sa eksplozijom paketa na aerodromu u Lajpcigu, koji je opisan kao "srećna okolnost" jer je mogao da izazove ozbiljne posledice po sigurnost, samo je jedan od primera sve agresivnijeg delovanja Rusije.

Rusija, prema izveštaju šefa domaće obaveštajne službe, koristi različite taktike kako bi narušila stabilnost u regionu. Kampanje dezinformacija, upotreba dronova za špijuniranje kritične infrastrukture, kao i pokušaji regrutovanja saradnika iz sveta organizovanog kriminala, samo su neki od načina na koje Rusija deluje.

Zabrinutost i reakcija Nemačke

Nemačke obaveštajne službe su zabeležile "značajan porast" špijunskih i saboterskih aktivnosti povezanih s Rusijom. Ovo je dovelo do zahteva za većim ovlašćenjima u borbi protiv ruskih aktivnosti i drugih pretnji na nemačkom tlu. Pored rastuće pretnje od Rusije, Nemačka se suočava i sa drugim izazovima, poput aktivnosti Kine, Irana, kao i unutrašnjih pretnji od radikalnih islamista i ekstremne desnice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading