"Oluja"
Foto: Printscreen/RTS

Prema "Veritasovim" podacima, ubijeno je najmanje 129 lica srpske nacionalnosti, od kojih skoro polovina između 16. i 18. oktobra 1991. godine, a među njima bilo je 39 žena.

Njih su noću izvodili iz njihovih domova, mučili i likvidirali raznim načinima, iako su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom režimu.

Među likvidiranima je 10 bračnih parova, a u četiri slučaja ubijeni su po jedan roditelj i dete.

"Veritas" ističe da je više desetina pripadnika hrvatske vojske i policije, koji nisu osuđeni iako je "van svake sumnje" utvrđeno u sudskom postupku da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba, po komandnoj ili individualnoj odgovornosti, i danas na visokim funkcijama i položajima u hrvatskoj vojsci, policiji i vlasti.

Do sada su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci 60 likvidiranih, dok se za ostalima još traga.

- Likvidirani su uglavnom viđeniji Srbi koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom režimu. Sa ovim likvidacijama srpskih civila bio je upoznat celi politički, vojni i policijski vrh hrvatske države - navedeno je u saopštenju.

Ovaj slučaj postao je poznat svetskim medijima i humanitarnim organizacijama, nakon što su krajem decembra 1991. godine pripadnici JNA pronašli 24 polugljenisana leša srpskih civila u zoni razdvajanja sukobljenih strana.

Pod "pritiskom" takozvane međunarodne zajednice, tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman naredio je istragu, a iako su prikupljeni dokazi ukazivali na naredbodavce i izvršioce, slučaj je vrlo brzo stavljen ad akta, dok su tijela ubijenih premeštana iz primarnih u sekundarne grobnice.

Tužilaštvo Haškog tribunala je ubrzo po osnivanju vodilo intenzivnu istragu o ovom slučaju, ali je ipak, pre nego je optužnica podignuta, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Tek 10 godina nakon zločina hrvatsko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a teretili su ih za bezrazložno hapšenje i likvidaciju najmanje 50 osoba, odnosno samo jednog dela ubijenih Srba.

Tri godine kasnije pravosnažno su osuđeni tadašnji sekretar Operativnog štaba u Gospiću Tihomir Orešković i to na 15 godina zatvora, tadašnji komandant 118. brigade Hrvatske vojske Mirko Norac na 12 godina i tadašnji komandant Druge bojne /puka/ Stjepan Grandić na 10 godina zatvora.

Sud je istom presudom, u nedostatku dokaza, oslobodio Norca, Oreškovića i Ivicu Rožića za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine odvezeni i ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu, dok je odbio optužbu protiv Milana Čanića zbog odustajanja tužioca.

- Porodice likvidiranih gospićkih Srba posebno uznemirava i onespokojava saznanje da su sva trojica osuđenih odavno na slobodi dok se, s druge strane, ništa ne preduzima u pronalasku ostalih 69 posmrtnih ostataka njihovih najmilijih - navodi se u saopštenju.

U gradu Gospiću je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine živelo 9.025 stanovnika, među kojima je bilo 36 odsto Srba i tri odsto Jugoslovena.

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u gradu Gospiću, koji, pored mesta sa istim imenom, obuhvata još 49 naselja, živelo je ukupno 11.502 ljudi, od kojih svega 3,58 posto Srba – njih 412, pišu "Novosti".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading