albanija
Foto: Printscreen/YouTube/ Al Jazeera Balkans

Troškove boravka i prevoza snosi Italija, a prihvatni centri moći će da prime do 3.800 odraslih osoba koje su podnijele zahtev za azil u Italiji.

Posle dva dana putovanja brodom italijanske mornarice "Libra" prvih 16 migranata stiglo je u albansku luku Šenđin.

U prihvatni centar, koji je izgrađen na samom doku luke, uz pratnju policije i doktora stiglo je 10 Egipćana i šestorica iz Bangladeša. Troškovi prevoza iznose od 250 do 290 hiljada evra, odnosno oko 18.000 evra po osobi, prenosi RTS.

Brodom je jutros trebalo da stigne 200 migranata, ali je samo njih 16 stiglo iz Italije. Imigranti su pre nekoliko vremena napustili Sabratu i Zuaru i malim čamcima putovali do Italije.

Italija je po sporazumu sa Albanijom izgradila dva centra za prihvat izbeglica koji se nalaze u luci Šenđin i u Đadru, selu kod Lježa.

Oni mogu istovremeno da prime do 3.800 odraslih osoba koje će biti u procesu podnošenja zahteva za azil u Italiji. Ako im ne bude odobren azil, biće deportovani u "bezbedne" zemlje, prema sporazumu između Italije i Albanije koji su potpisali premijeri Đorđa Meloni i Edi Rama.

Italija će zaposliti ukupno oko 400 radnika, od kojih su njih 45 policijski i vojni službenici, dok je ostalo osoblje iz službi Ministarstva zdravlja i pravde.

Kako javljaju albanski mediji, ukupni troškovi vođenja kampova procenjeni su na 670 miliona evra za pet godina, prema saopštenju Melonijeve, te troškove će pokriti Italija.

Lučki centar Šenđin trenutno ima 880 mesta, a svi migranti koji započu proces podnošenja zahteva za azil u Italiji biće potom preseljeni u Kamp u Đadru, koji je bio gotov prošlog petka i opremljen potrebnom logistikom i ljudstvom.

Sporazum sa Italijom za imigrante potpisan je 6. novembra 2023. u Rimu između albanskog premijera Edija Rame i italijanske premijerke Đorđe Meloni i izazvao je mnoge debate sa obe strane Jadrana, ali je uprkos tome, ratifikovan većinom glasova u oba parlamenta.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1836884/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading