PUTINE, SPREMI SE! Šolc želi samo jedno i to ne krije
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Nemački kancelar Olaf Šolc u sredu je još jednom izjavio potrebu da Rusija učestvuje na sledećoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini, kao i spremnost da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi ruska novinska agencija RIA.

- Imali smo konferenciju u Burgenštoku u Švajcarskoj , koja je završena zaključkom: potrebna nam je još jedna (konferencija), na kojoj bi, kako je rekao predsednik Ukrajine, trebalo da učestvuje i Rusija i zato je ispravno da na pitanje da li ćemo razgovarati sa ruskim predsednikom, mi kažemo: „Da, tako je“ - rekao je Šolc, govoreći u Donjem domu nemačkog parlamenta (Bundestagu). Njegov govor je emitovan na Jutjub kanalu Bundestaga.

Kancelar je naglasio da se moraju poštovati dva principa: nikakve odluke neće biti donete bez učešća Ukrajine i bez prethodnog dogovora između nemačkih zemalja partnera.

Šolc je takođe još jednom obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Prva konferencija o Ukrajini održana je u Burgenštoku 15-16. juna. Kremlj je naveo da je traženje opcija za rešavanje situacije u Ukrajini bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izneo uslove za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini: Moskva će odmah prekinuti vatru i izjaviti spremnost za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih trupa sa teritorije novih (samoproglašenih) regiona Rusije. Pored toga, dodao je, Kijev mora da objavi da se odriče namera da se pridruži NATO-u i da izvrši "demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i da prihvati neutralan, vanblokovski i beznuklearni status".

Ruski lider je pomenuo i ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading