marko kovačević
Foto: Printscreen/YouTube/ MediaBiro

„Problem je u tome što stope nataliteta već dugo opadaju, stanovništvo se iz Nikšića kao što znamo iseljava, mi smo emigraciona opština, posebno zadnjih dvadesetak godina i to normalno sve rezultira manjim prirodnim priraštajem, odnosno manjim brojem sklopljenih brakova, jer nam odlazi mlado stanovništvo, ono koje je radno sposobno, to je i reproduktivno najsposobnije stanovništvo, tako da u budućnosti će situacija biti sve gora i gora“, kazala je za RTNK demografkinja Dragica Manojlović.

Demografska slika je, kaže predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, nešto što zabrinjava.

Lokalna samouprava na čijem je čelu, tvrdi, radi sve kako bi se to poboljšalo.

„Naravno, i sami popis stanovništva će nam otkriti dosta detalja i u toj sferi i otkrio je već, ali mi na primer već znamo da je u Nikšiću u prethodnih tri godine novozaposleno 5.000 lica, i trudimo se da taj trend nastavi dalje upravo u tom ritmu i sa donošenjem planskog dokumenta, sa dolaskom novih investitora koji bi trebalo da počnu svoje radove u narednoj godini, ja očekujem da se ta brojka nastavi povećavati a samim tim će i socijalno ekonomska slika u našem gradu biti bolja“, kazao je za RTNK Kovačević.

Prema podacima Monstata, nijedna nacija u Crnoj Gori nema natpolovičnu većinu – 41,1 odsto građana izjašnjava se kao Crnogorci, a 32,9 odsto kao Srbi. Na pitanje koji im je maternji jezik, 36,2 odsto stanovnika Crne Gore odgovorilo je da je to crnogorski, dok je 43,5 odsto saopštilo da im je maternji jezik srpski.

Ovi podaci, ocenjuje Kovačević kao poslanik NSD i pripadnik, kako kaže, srpskog naroda, da je broj pripadnika tog naroda na “zavidnom nivou”.

„U tom smislu zaista mislim da su se stvorili preduslovi da se ta realnost koja postoji u našoj zemlji uvaži i da jednostavno to na neki način verifikujemo i kao država i kao opština“, naglašava Kovačević.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1836744/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading