kim džong un
Foto: Alo/Profimedia

Ustav Severne Koreje sada definiše Južnu Koreju kao "neprijateljsku državu", navode državni mediji, što predstavlja prvo pominjanje nedavno usvojenih ustavnih promena, prenosi BBC.

Državni list Rodong Sinmun označio je promenu Ustava kao "neizbežnu i legitimnu meru", u vreme kada su tenzije između dve Koreje na najvišoj tački poslednjih godina.

Neki analitičari ističu da je usvajanje ustavnih amandmana samo simboličan potez, s obzirom da se severnokorejski lider Kim Džong Un odrekao mogućnosti ujedinjenja u decembru 2023. godine.

Državni mediji su tada objavili da je Kim tada rekao da su to odnosi "između dve neprijateljske zemlje i dve zaraćene strane u ratu".

Zatim je, u januaru ove godine, proglasio ujedinjenje sa Južnom Korejom nemogućim i nagovestio ustavne promene kako bi se Jug odredio kao "glavni neprijatelj".

Termin "neprijateljska država" karakteriše izjave severnokorejskih zvaničnika već skoro godinu dana, rekao je vojni analitičar Brus Benet za BBC.

Mnogi posmatrači su očekivali da će Pjongjang predočiti ustavne amandmane na zasedanju Vrhovne narodne skupštine prošle nedelje, ali to dosad nije učinjeno.

Severna Koreja je u utorak digla u vazduh delove puteva i železničkih pruga koji je povezuju sa Južnom Korejom, a nalaze se na njenoj strani granice koja obiluje vojnim utvrđenjima.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak eksplozija na severnoj strani demarkacione linije koju kontrolišu trupe severnokorejskog vođe Kim Džong Una.

Prethodno je južnokorejska vojska saopštila da je "potpuno spremna" da odgovori na upozorenje Severne Koreje, posle zaoštravanja tenzija između dve zemlje zbog letova bespilotnih letelica iznad Pjongjanga, koji je naredio svojim snagama na granici da se pripreme za otvaranje vatre.

(Agencije)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading