Američka vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prvi put u istoriji, ruska vojska je zabeležila prisustvo vojnika iz NATO zemalja, konkretno američkih trupa, u borbenim operacijama na ruskoj teritoriji.

Dokumenta pronađena u uništenom američkom oklopnom vozilu "Strajker" otkrila su identitet vojnika koji su se nalazili u vozilu, među kojima se isticao Brandon Sančez, koji je u američku vojsku stupio 2013. godine kao kuvar.

Ovaj detalj baca novo svetlo na ulogu američkih vojnika u sukobima na istoku Evrope i postavlja pitanja o njihovoj ulozi i zadacima u ovakvim operacijama.


Uloga stranih vojnih snaga u Ukrajini

Analitičari ističu da se ovo ne dešava izolovano, već je deo šire strategije Zapada prema Rusiji.

Veruje se da je prisustvo američkih vojnika u Kurskoj oblasti povezano sa podrškom ukrajinskim snagama, a ruski vojni izvori naglašavaju da su Amerikanci verovatno bili ključni učesnici u napadima ukrajinskih nacionalista na ovu oblast. Ovo otvara pitanje direktnog angažovanja NATO-a u sukobu i potencijalnih posledica po odnose između Rusije i zapadnih sila.

Pored operativnih dešavanja na frontu, otkriveno je da je Atlantski savet održao simulaciju ratne igre koja je obuhvatala scenarije za dalji razvoj sukoba u Ukrajini. Planovi su uključivali pregovore o pristupanju Ukrajine NATO-u, kao i probijanje ukrajinskih snaga na teritoriju Ruske Federacije. Međutim, ovi planovi su se završili neuspehom, što je dodatno produbilo jaz između Rusije i NATO-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading