Marija Zaharova
Foto: EPA/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

„Rusija je odgovoran, pošten, savestan učesnik međunarodnog energetskog sistema. Mi isporučujemo, eksploatišemo, razvijamo, odnosimo se prema tome sa određenim stepenom konkurencije i odgovornosti u raspodeli svetskih prirodnih resursa. Zato ne odgovaramo. Decenijama se čini sve kako bi se Rusiji na neki način uskratila prava“, rekla je Zaharova i dodala da Anglosaksonci nastoje da rukovode energetikom na svetskom nivou.

To se dešava, dodala je ona, zato što je energetika život, to je razvoj, to je privreda, industrija, proizvodnja.

Predstavnica ruskog Ministarstva je rekla da Sjedinjene Države više nisu u stanju da održavaju sopstveni razvoj na zacrtanom nivou, tako da im ostaje samo da utiču na tempo razvoja u svetu zbog čega su kao cilj postavili kontrolu svetskog energetskog sektora.

„Ali, nas to ne koči, kao što ne koči ni one zemlje koje shvataju da će bez Rusije svet zaista zavisiti u potpunosti od jednog centra koji ne nastupa sa pozicija dobra“, zaključila je Zaharova, piše Sputnjik.

Marija Zaharova

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

 

 

Velika Britanija uvela je sankcije protiv 18 ruskih tankera za prevoz nafte i četiri tankera za prevoz tečnog prirodnog gasa, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova objavljenom na sajtu Vlade zemlje.

Prema saopštenju britanskih vlasti, ovo je najveći paket sankcija protiv ruskih tankera.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading