TIRANA I KIJEV UŠLI U PREGOVORE Albanija će obučavati ukrajinske vojnike
EPA

"Potvrdio sam posvećenost naše zemlje, zajedno sa zemljama saveznicima, nepokolebljivoj podršci Ukrajini u njenim naporima za stabilnost i bezbednost. Dve zemlje će pregovarati o 'Sporazumu o saradnji za bezbednost i dugoročnu podršku između Albanije i Ukrajine'“, naveo je Vengu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, fokus prvog dana sastanka ministara odbrane zemalja Natoa u Briselu bio je rat u Ukrajini, kao i saradnja sa indo-pacifičkim partnerskim zemljama.

 

TIRANA I KIJEV UŠLI U PREGOVORE Albanija će obučavati ukrajinske vojnike

 

Ministri odbrane Natoa nalaze se u Briselu na dvodnevnom sastanku na kojem će razgovarati o napretku u oblasti odvraćanja i odbrane, podršci Ukrajini i globalnim partnerstvima.

Novi generalni sekretar Natoa Mark Rute je podvukao potrebu da saveznici ubrzaju napore za suočavanje sa novim pretnjama.

To zahteva veće odbrambene kapacitete, povećanje investicija i poboljšanu koordinaciju među državama članicama Alijanse.

Rute je naglasio da su ove mere od suštinskog značaja za obezbeđenje stabilnosti Natoa u svim oblastima.

Očekuje se da će ministri odobriti novu inicijativu Alijanse za poboljšanje standardizacije, koja ima za cilj smanjenje troškova nabavki za odbranu racionalizacijom procesa i primenom jedinstvenih standarda.

Nato se priprema da uspostavi novi komandni centar u Visbadenu u Nemačkoj, koji će koordinirati bezbednosnu pomoć i obuku za Ukrajinu.

Osim Ukrajine, sastanak ministara odbrane takođe se fokusirao na širi globalni bezbednosni pejzaž.

Po prvi put u diskusijama su učestvovali ministri odbrane ključnih indo-pacifičkih partnera — Australije, Japana, Novog Zelanda i Republike Koreje.

Samo u prvoj polovini 2024. godine, Nato saveznici su obezbedili 20,9 milijardi evra vojne pomoći i Alijansa ostaje posvećena ispunjavanju svojih finansijskih ciljeva do kraja godine, navodi se u saopštenju.

Alijansa takođe ima za cilj da ispuni svoje obećanje od 40 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading