hrvatska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Hrvatski Jutranji list prenosi vest o novoj odluci koja stupa na snagu od 2025. u Hrvatskoj i ističe veliku zabrinutost poslodavaca da će mladi "svi otići iz Hrvatske".

Poslodavci od prvog dana naredne godine više neće imati privilegiju da budu oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje prilikom zapošljavanja mlađih od 30 godina. Ova mera uvedena je 2015. godine, kada je stopa nezaposlenosti mladih iznosila 42,5 odsto. Budući da je nezaposlenost mladih sada manja, a zbog oslobađanja od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje samo u prošloj godini prihodi budžeta manji za 385 miliona evra, Hrvatska Vlada je odlučila da ukine ovu naknadu, ali će mera biti sprovedena do kraja za one koji već ga koriste.

Vlast kaže da će to doprineti održivosti zdravstvenog sistema i tvrde da ukidanje mere neće uticati na visinu zarade, ali će se troškovi poslodavca povećati, u proseku za oko 300 evra po mesec.

Padaju plate do 300 evra?

Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) nije dobro prihvatilo ovu odluku i ističu da nisu nestali razlozi za zadržavanje mere podsticanja zapošljavanja mladih radnika.

– Naprotiv, poreske olakšice omogućavaju poslodavcima da budu konkurentni u zaradama mladih i zadrže mlade na našem tržištu rada, pa je zadržavanje mladih zaposlenih poluga za ubrzanje razvoja čitavog tržišta i rasta standarda u društvu – rekla je direktorka HUP-a Irena Veber.

Prema HUP-u, ukidanje oslobađanja od obaveze doprinosa za mladog zaposlenog sa istim ukupnim troškom rada rezultiralo bi padom bruto plate do 300 evra!

U HUP-u iznose niz argumenata za koje treba zadržati ovu olakšicu.

Kažu da poslodavcima olakšava da budu konkurentniji u zadržavanju mladih na domaćem tržištu. Ističu da je uslov za korišćenje ovog objekta zaključivanje ugovora na neodređeno vreme, što mladima garantuje veću sigurnost i kreditnu sposobnost.

"Produbljuje demografsku krizu"

Napominju da su poslodavci već maksimalno podigli plate i beneficije zaposlenima i obezbedili niz pogodnosti kako bi zadržali radnike. Kažu da su negativne posljedice ukidanja ove mere niža konkurentnost plata mladih, veća verovatnoća odlaska iz Hrvatske, rad u inozemstvo (EU) i eventualno trajno preseljenje, što produbljuje demografsku krizu, ali i gubi prihode ne samo po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, ali i drugih poreskih prihoda po osnovu rada (porez na dohodak i doprinosi za penzijsko osiguranje) i po osnovu potrošnje (PDV).

- Postavlja se pitanje logike ukidanja beneficija mladim ljudima koji su u Hrvatskoj, koji napuštaju naš obrazovni sistem i ulaze na tržište rada, a onima koji su otišli ​​dajemo beneficije koje želimo da vratimo. Nije li logično da damo jače podsticaje mladima koji su tu i koje želimo da zadržimo - pitaju u HUP-u.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading