bih
Foto: Alo/Tanjug/Ap

Gradski štab civilne zaštite Konjica nastavlja sa zbrinjavanjem ugroženog stanovništva nakon poplava koje su pogodile ovo područje pre dve sedmice, a gradi se kolektivni prihvatni centar sa 20 stambenih jedinica u Buturović Polju, za najugroženije kategorije stanovništva.

- Na terenu konstantno rade tri stručne komisije koje vrše procenu šteta. Angažovani su svi raspoloživi resursi u akcijama zaštite i spašavanja i konstantno se radi na uspostavi putnih komunikacija u područjima Grada Konjica koje je zadesila prirodna nesreća - saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Građevinska mehanizacija konstantno je angažovana na većini mesta pogođenih poplavama na ovom području.

Na području Buturović Polja radi se na čišćenju ulica i stambenih objekata.

Snabdevanje električnom energijom uspostavljeno je u svim naseljenim mestima izuzev jednog dela Donje Jablanice. Radnici Komunalnog poduzeća i BH Telekoma vrše popravke vodovodne i telefonske mreže. Spasilački timovi su, uz pomoć volontera i građevinskih mašina, a tokom dana nastavljen je rad i na raščišćavanju ruševina u Donjoj Jablanici.

Čiste se magistralni putevi 

Volonteri, uz pomoć građevinskih mašina, raščišćavaju putnu infrastrukturu i objekata na Zlatima, Mirkama kao i na drugim područjima pogođenim poplavama. Magistralne puteve  M-17, M-17-5 i M-16-2 održava Direkcija cesta FBiH sa svojim projektantskim i izvođačkim firmama. Intenzivno se radi na osposobljavanju za saobraćaj magistralnog puta M-17- 5 Jablanica – Blidinje.

Vlada kantona SBK/KSB donela je u četvrtak odluku o prestanku stanja nesreće uzrokovane obilnim padavinama na području kantona. Istom odlukom, Vlada je zadužila rukovodioce organa uprave i upravnih organizacija Srednjobosanskog kantona, da u okviru svoje redovne aktivnosti, obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posledica nastalih delovanjem nesreće u narednih 90 dana.

Prema izveštajima iz poplavljenih opština, stanje na terenu se polako normalizuje i uglavnom se radi na raščišćavanju i saniranju šteta na područjima opština Kiseljak, Fojnica i Kreševo, prenela je agencija Anadolija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading