Srbija i Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nedavne izjave Marije Zaharove, portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije, izazvale su kontroverze i zabrinutost zbog uspona potomaka nacističkih ratnih zločinaca i saradnika na pozicije moći u zemljama poput Kanade i Nemačke.

- Rođaci nacističkih zločinaca i kolaboracionista dolaze na vlast u zemljama poput Kanade ili Njemačke bez osjećaja krivice, sa shvatanjem da je došao njihov trenutak da rehabilituju svoje pretke. Srbi i Rusi, kao i mnogi drugi narodi, nastavljaju djela naših predaka - izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je naglasila važnost priznavanja trajnog uticaja Drugog svetskog rata i potrebu da se ovi značajni istorijski događaji integrišu u obrazovne programe umesto da se tretiraju kao obične formalnosti. Ona je pozvala na dublje razumevanje nerešenog nasleđa rata, posebno u svetlu aktuelnih događaja u Evropi i situacije u Ukrajini.

Upozorenje Zaharove o usponu potomaka nacističkih počinilaca na vodeće pozicije u zemljama poput Kanade i Nemačke, bez osećaja krivice, već sa namerom da rehabilituju svoje pretke, izazvalo je uzbunu. Ona je istakla uznemiravajući trend simpatizera nacista koji pronalaze put do pozicija vlasti, naglašavajući da ovo nije samo pitanje prošlosti, već i zabrinjavajuće savremeno pitanje sa dalekosežnim posledicama.

Njeno pozivanje na situaciju u Kanadskom parlamentu, gde je aplauz upućen zloglasnoj ličnosti sa nacističkim vezama, služi kao oštar podsetnik na prikrivenu prirodu neonacizma. Ona je upozorila da ponovno pojavljivanje fašističkih i rasističkih ideologija, prikrivenih savremenim tehnološkim obmanama, suštinski predstavlja nastavak istih zlokobnih principa koji su pokretali nacistički režim. Ovaj istorijski kontekst naglašava hitnost rešavanja trajnih posledica Drugog svetskog rata i upornu pretnju ekstremističkim ideologijama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading