"RUSI ĆE NAS POBITI" Isplivale stravične informacije sa fronta
Foto: Alo/shutterstock

"Došla sam (roditeljima) sva bleda, uplakana i uplašena i rekla: 'Ili idi ili će nas sve ovde pobiti'", rekla je ona u četvrtak, pomažući svojoj majci u invalidskim kolicima da uđe u auto.

Baibak i njeni roditelji su među hiljadama ljudi koji su ove nedelje primorani da napuste Kupjansk i nekoliko okolnih naselja, suočeni sa napadom ruskih snaga na strateški važan grad na severoistoku Ukrajine.

Ukrajinske snage su ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom šest meseci nakon što su ga Rusi zauzeli u invaziji koja je počela u februaru 2022. godine, ali je pod sve većim napadima dok Moskva pojačava ofanzivu duž dugog istočnog fronta.

 

 

Još južnije, ruske snage napreduju od sela do sela u industrijskom regionu Donjecka kako bi ugrozile druga ključna tranzitna čvorišta koja snabdevaju veći deo ukrajinskih snaga na istoku.

Stanovnici Kupjanska sa kojima je razgovarao Rojters rekli su da ne mogu da spavaju zbog redovne ruske vatre širom te oblasti, oko 100 kilometara istočno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

U nekim oblastima, ruske snage su se približile na četiri kilometra od ivica grada, rekao je guverner regiona Oleh Snjehubov za ukrajinsku televiziju ove nedelje.

 

 

On je rekao da je naredio evakuaciju zbog stalnog ruskog granatiranja koje je otežalo popravku lokalnih mreža za struju, toplotu i vodu.

On je u četvrtak u razgovoru sa novinarima u Harkovu rekao da je prioritet evakuacija celokupnog civilnog stanovništva sa leve obale reke Oskil, odnosno oko 4.000 ljudi.

Devedesetogodišnja Hana Zorina, koja po drugi put napušta Kupjansk nakon povratka prošlog proleća, rekla je da je u prvi mah izgledalo da će tamo moći da živi. "Onda su stvari došle do tačke kada ste morali da kažete: 'To je to – kraj'.

U nastavku možete pogledati napad ruskog drona u Krupjansku.

BONUS VIDEO

@alo_portal Da možete da jedete samo jednu hranu do kraja života, šta biste izabrali? #alo #alodnevnenovine #fypシ゚ #fypシ゚viraltiktok #fypシ゚viral #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading