Putin i nato
Foto: EPA/EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/Shutterstock

Nakon nedavne sednice ministara odbrane NATO-a, generalni sekretar Mark Rute istakao je planove Alijanse za jačanje kolektivne odbrane u blizini granica Rusije. U fokusu su pojačavanje PVO sistema, artiljerijskih sistema i modernih aviona pete generacije. Rute je naglasio da su nedavno pojačali vojno prisustvo i vazdušnu patrolu duž istočnog krila, obezbeđujući dodatne PVO i artiljerijske sisteme, kao i moderne avione, među kojima se ističu avioni pete generacije G-35.

Nuklearne vežbe NATO-a

Nakon početka godišnjih nuklearnih vežbi NATO-a pod nazivom „Steadfast Noon“, koje uključuju učešće 60 aviona, generalni sekretar Mark Rute istakao je da se ove vežbe održavaju daleko od ruskih granica i da ne podrazumevaju upotrebu borbenog naoružanja. Cilj nuklearnih vežbi Alijanse je, prema njegovim rečima, održanje mira. Vežbe su započele 14. oktobra i održavaju se na teritoriji Velike Britanije, Severnog mora, Belgije i Holandije.

Standardizacija opreme i naoružanja

Na osnovu rezultata sednice ministara odbrane NATO-a, pokrenuta je inicijativa za standardizaciju opreme i naoružanja radi bolje kompatibilnosti zemalja Alijanse. Generalni sekretar Mark Rute istakao je da je cilj ove inicijative da pojeftini i učini bezbednijom proizvodnju opreme i naoružanja.

Rusija reaguje na vežbe NATO-a

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izrazio je zabrinutost povodom vojnih vežbi nuklearnih snaga NATO-a u trenutnim uslovima pravog rata u Ukrajini, ocenjujući da takve vežbe dovode do eskalacije tenzija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading