KINEZI NAPALI PENTAGON! Skandalozna tužba kineske kompanije DJI
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Kineska kompanija DJI Innovation Technology Co. Ltd. koja je poznata po proizvodnji dronova, nedavno je podnela tužbu protiv američkog ministarstva odbrane zbog oznake "vojna kompanija" koju je Pentagon dodelio toj kineskoj firmi. Kompanija tvrdi da nije u vlasništvu niti pod kontrolom kineske vojske i da prodaje isključivo komercijalne dronove, a ne vojne.

Tužba protiv ministarstva odbrane SAD

Advokatska kancelarija Pol Vais podnela je tužbu Okružnom sudu u Vašingtonu u ime kompanije DJI, imenujući ministra odbrane SAD Lojda Ostina i zamenicu ministra odbrane za industrijsku politiku Lauru Tejlor-Kejl kao glavne optužene. Kompanija tvrdi da je Pentagon odbio da pruži objašnjenje za oznaku dodeljenu kompaniji DJI i ignorisao je njihove pozive na sastanak.

Potez Pentagona i posledice po kompaniju DJI

Pentagon je prošle godine stavio DJI na listu "vojnih kompanija koje posluju u Sjedinjenim Američkim Državama", navodeći da proizvodi ove kompanije predstavljaju potencijalne pretnje američkoj nacionalnoj bezbednosti. Ova odluka je rezultirala zabranom agencijama američke vlade da koriste proizvode kompanije DJI, što je, prema navodima tužbe, nanelo "trajnu finansijsku i reputacionu štetu" kineskoj kompaniji.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading