Napad na bolnicu u Gazi
Foto: AP/Foto:AP


Nedavno ubistvo Jahje Sinvara, jednog od glavnih lidera Hamasa, dovelo je do novog talasa nasilja u regionu, posebno u Gazi. Izraelske vojne operacije u Gazi su se intenzivirale, rezultirajući značajnim brojem civilnih žrtava, posebno u opsadnom izbegličkom kampu Džabalija. Bombardovanje izraelskog vazduhoplovstva navodno je rezultiralo smrću najmanje 66 Palestinaca i povredom preko stotinu više. Ovo je izazvalo međunarodne zabrinutosti zbog visokog broja civilnih života i potencijalnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Izraelska strategija ciljanja ključne infrastrukture i vojnih objekata Hamasa, uz napade na civilno stanovništvo radi smanjenja podrške militantnim grupama, naišla je na kritike zbog značajnih civilnih žrtava. Dok Izrael tvrdi da deluje u samoodbrani, međunarodni akteri, uključujući UN, upozoravaju na mogućnost kršenja principa proporcionalnosti i zaštite civila u zonama sukoba.

Bezbednosna situacija dodatno je komplikovana napadima na Izrael s libanske strane, vođenim od strane Hezbolaha. Nedavni napad dronom na rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Kesariji simbolizuje značajan udarac na izraelsku bezbednost, ističući ranjivost čak i najzaštićenijih ciljeva u zemlji. Mogućnost Hezbolaha da lansira precizne udare duboko u Izraelu pokazala je ozbiljnost pretnje koju grupa predstavlja.

Kao odgovor na napade, izraelska vojska je izvršila kontranutak ciljajući pozicije Hezbolaha na jugu Libana, dok je izraelska policija nametnula restrikcije u Kesariji i sprečila pristup medijima mestu napada. Dodatno, postoji značajan politički pritisak na premijera Netanijahua, koji se suočava ne samo sa izazovima iz Gaze i Libana, već i sa unutrašnjim podelama unutar izraelskog društva, jer se mnogi građani protive daljoj eskalaciji sukoba i vojnoj intervenciji nakon ubistva lidera Hamasa Sinwara.

Diplomatski napori i poziv EU za mir

Uz eskalaciju nasilja, Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti, Žozep Borel, istakao je potrebu za primirjem u regionu. Istakao je ubistvo Jahje Sinwara kao potencijalnu priliku za traženje novog ugla i političkog rešenja tekuće krize. Borelov poziv za korišćenjem ovog novog ugla u postizanju mira i oslobađanje preostalih izraelskih talaca naglašava hitnost diplomatskih inicijativa usred eskalacije sukoba.

(Vecernji)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading