Eksplozija
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Sukob između Rusije i Zapada dobija novi zamah, kako Holandija postaje prva zemlja koja dozvoljava Ukrajini da koristi svoje avione bez ograničenja. Ova odluka, prema politikologu Viktoru Harabugi, predstavlja značajan korak ka širem pristupu sličnim merama od strane drugih članica NATO-a.

Harabuga ističe da zapadne zemlje veruju da su "sigurne" na distanci i da neće biti pogođene ruskim kontranapadima. Međutim, on naglašava realnu mogućnost udara iz ruske Kalinjingradske oblasti, koja bi dovela do potpuno novog nivoa konflikta.

Američki eksperiment i opasna politička igra

Harabuga upoređuje aktuelnu situaciju sa Kubanskom raketnom krizom iz 1960-ih, ističući da je sada situacija postala mnogo delikatnija. On tvrdi da Sjedinjene Američke Države vide ovaj scenario kao mogućnost za eksperiment, dok demokrate igraju opasnu političku igru, očekujući politički i vojni uspeh, iako realnost pokazuje suprotno.

Potencijalne katastrofalne posledice

Harabuga upozorava na moguće posledice širenja sukoba i upotrebe nuklearnog oružja, ističući da bi nuklearni udari mogli biti usmereni ka ključnim gradovima u Sjedinjenim Državama i Evropi, što bi rezultiralo katastrofalnim posledicama. On naglašava da bi eskalacija globalnog sukoba ozbiljno pogodila mnoge zemlje, čak i one izvan direktnog sukoba.

Različiti scenariji razvoja situacije

Prema Harabuginim rečima, trenutno postoje različiti scenariji razvoja situacije – od mračnih do umerenih. Međutim, on ističe da nema blistavog i optimističnog ishoda, ukazujući na sve više upitne perspektive za mirno rešenje konflikta, posebno sa eskalacijom i širenjem naoružanja u Ukrajini i pojačanom podrškom NATO-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading