sarajevo
Foto: Alo/Prinstcreen/FaceTv

Šesnaestogodišnja tinejdžerka Džejla Drapić iz Sarajeva preminula je 11. oktobra nakon komplikacija nastalih usled stomatološke intervencije.

Njen otac Muamer Drapić gostovao je u "Centralnom dnevniku" u Bosni Hercegovini gde je govorio o ovoj potresnoj situaciji. 

- Desilo se da smo vodili dete kod stomatologa koji je lečio njene zube, više njih, ali je, prema njegovim rečima, jedan, taj zub, bio rizičan. Rekao je kada je zalečio zub da je normalno da oseti bol na toplo-hladno! Pre kraja septembra zub je počeo izraženije da je boli, počela je oticati! Prvi put sam je video da plače kad radi zub! Navodno joj je snimao, otvorio zub, očistio, u čemu je problem, kaže: "Ima tu, dešava se nešto..." Rekao sam: "Izvadite, doktore." Kaže: "Ne bih ja to, krenula je osmica. Pokušaću zalečiti. Ako ne bude moglo, vadićemo! - istakao je on i nastavio: 

- Otišli smo kod lekara opšte prakse da nam da antibiotike! Dete počelo piti antibiotike, situacija gora… Vrat otiče, ne jede tri dana ništa. Supruga ga je opet kontaktirala, upozorila ga je da je stanje gore. On u poruci kaže: "Samo neka čisti zub od hrane i neka nastavi sa antibiotkom." Kaže: "Neka odmara..." Mi smo tako i postupili. Doktor nam savetuje obloge, antibiotike. Dete zaspalo malo, probudi se vrišteći i govori: "Mama, tata, boli me srce..." - ispričao je kroz suze Muamer.

- Čekalo mene, da kaže: "Tata, hoćeš kafu?" Da me zagrli - kazao je otac tinejdžerke čija je smrt potresla čitav region.

Sarajevo je danima zavijeno u crno nakon vesti da je tinejdžerka (16) preminula usled komplikacija nastalih tokom stomatološkog zahvata u jednoj privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Oglasili se i iz privatne stomatološke ordinacije

“Na društvenim mrežama i u drugim medijima, u raznim objavama i komentarima vezanim za smrt šesnaestogodišnjakinje, plasiraju se potpuno neproverene i neistinite informacije koje se pokušavaju povezati s našom ordinacijom.

Ovim putem izražavamo duboko žaljenje zbog tragičnog gubitka mlade pacijentkinje te koristimo priliku da njenim roditeljima i najbližima uputimo iskreno saučešće.

Istine radi, želimo pojasniti da je pacijentkinja 30. septembra 2024. godine posetila našu ordinaciju zbog zubobolje, gde joj je pružena neophodna stomatološka usluga. Prema našim saznanjima, pacijentkinja je naredni dan nastavila lečenje u drugim zdravstvenim ustanovama.

Navodi koji se pojavljuju u javnosti da je u našoj ordinaciji izvršena ekstrakcija (vađenje) zuba, apsolutno su netačni. Medicinski tretman koji je pružen bio je u potpunosti u skladu s važećim medicinskim procedurama u ovakvim slučajevima.

Ova situacija nas je duboko pogodila, te naglašavamo našu potpunu spremnost i opredijeljenost da sarađujemo s nadležnim organima, sve u cilju utvrđivanja istine u vezi ovog slučaja i naše stomatološke ordinacije. Očekujemo da će se slučaj ispitati u potpunosti, to jest cjelokupni tok liječenja i ukupni zdravstveni status pacijentice”, naveli su iz stomatološke ordinacije “Mekić dr. Haris”.

Inače, Tužilaštvo KS je potvrdilo da proverava ovaj slučaj, a oglasili su se i sa KCUS-a navodeći da su se zbog ovako tragične smrti 16-godišnje devojke menadžment toga je menadžment KCUS-a i Ministarstvo zdravstva KS zatražilo da se izvrši Unutrašnji stručni nadzor nad lečenjem preminule pacijentkinje kako bi se utvrdile sve činjenice i kompletan tok lečenja.

Kako je "Kurir" pisao, šesnaestogodišnja devojka je izgubila život u Kliničkom centru Univerziteta (KCUS) u Sarajevu. 

Lekari KCUS-a uložili su maksimalne napore da je spasu, međutim, ishod je bio fatalan i devojčica je preminula.

Nakon što je izvađen zub u privatnoj ordinaciji, situacija se naglo pogoršala. Gnoj iz zuba proširio se niz vrat, izazvavši ozbiljnu infekciju koja je rezultirala razvojem sepse.

Pokrenuta istraga

Obdukcija će pokazati tačan uzrok smrti, dok je o celom slučaju obavešteno je Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje je pokrenulo istragu kako bi utvrdilo okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog ishoda. Roditelji devojčice, u šoku i boli, traže pravdu i odgovornost za smrt svog deteta.

- U toku je postupak, vrše se provere, odnosno preduzimaju se radnje u cilju provjere i utvrđivanja svih okolnosti smrti. S obzirom da se radi o maloletnoj osobi, iz Tužilaštva KS ne mogu dati više informacija.

Avaz

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading