Ekonomija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nastavlja se sa smanjenjem troškova usred efekta rusko-ukrajinskog rata na ekonomije, strukturnih problema u Nemačkoj i oslabljene potražnje potrošača zbog stroge monetarne politike.

Inflacija je viša od nivoa pre pandemije korona virusa u Evropi i posledično je smanjila kupovnu moć domaćinstava, a kao rezultat toga, povećanje kamatnih stopa za suzbijanje inflatornih pritisaka dovelo je do povećanja troškova kredita za preduzeća, piše Anadolu Agency.

Pad prodaje i profita mnogih evropskih firmi, kao i ekonomska recesija koja je nastala, glavni su pokretači kontinuiranih otpuštanja. Ona obuhvataju skoro sve sektore, ali su uglavnom koncentrisana u oblasti automobilske industrije, inženjeringa, bankarstva, tehnologije, nafte i farmacije bez znakova usporavanja.

Najnovije otpuštanje dogodilo se u francuskoj vazduhoplovnoj kompaniji Airbus, koja je odlučila da smanji do 2.500 pozicija u odbrambenom i svemirskom odeljenju do sredine 2026.

Što se tiče drugih velikih evropskih kompanija, koje su donele odluke o otpuštanju od jula, švedski proizvođač baterija Northvolt, dolazi u prvi plan među inženjerskim firmama sa svojim programom otpuštanja 1.600 zaposlenih kao meru smanjenja troškova za povećanje proizvodnih kapaciteta u svom Skelleftea pogonu.  

Nemački železnički operater Deutsche Bahn najavio je da će u julu otpustiti 30.000 zaposlenih, što čini  devet ukupnog broja zaposlenih, dok je švedski telekom operater Telia rekao da će ove godine otpustiti 3.000 radnika.

Međunarodni izveštaji kažu da finska tehnološka kompanija Nokia planira da otpusti 350 radnika u Evropi i 2.000 u Kini.

Novinski izveštaji su pokazali da energetska kompanija Shell planira da smanji zaposlenost u svom odeljenju za naftu i gas za 20 odsto.

Farmaceutska firma Individor saopštila je u julu da će otpustiti 130 zaposlenih, dok je norveški proizvođač đubriva Iara ove nedelje saopštio da bi planirane promene proizvodnje u njenoj belgijskoj fabrici mogle značiti da će 115 zaposlenih biti otpušteno.

BBC je ove nedelje saopštio da će 155 zaposlenih biti otpušteno, dok engleski fudbalski klub Manchester United planira da otpusti oko 250 zaposlenih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading