Napad na Hute
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To što su dokumenti procurili je duboko zabrinjavajuće, rekao je zvaničnik za CNN.

U petak su na mrežu Telegrama objavljeni dokumenti od 15. i 16. oktobra sa oznakom "strogo poverljivo". Objavio ih je profil pod nazivom "Middle East Spectator". Dokumenti su označeni za deljenje sa najbližim saveznicima Amerike: Velikom Britanijom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom. Oni opisuju pripreme Izraela za napad na Iran – između ostalog govore i o izraelskom transferu oružja. Drugi dokument, navodno iz Agencije za nacionalnu bezbednost, opisuje vežbe izraelskih vazdušnih snaga sa raketama zemlja-vazduh, za koje se takođe veruje da su deo priprema za napad na Iran. Jedan od dokumenata tvrdi nešto što je Izrael uvek odbijao da javno potvrdi: da imaju nuklearno oružje. Prema dokumentu, američki zvaničnici nisu videli nikakve naznake da Izrael planira da upotrebi nuklearno oružje protiv Irana.

CNN nije objavio kopije dokumenata niti ih direktno citirao. Njihov izvor im je rekao da je pokrenuta istraga o tome ko je imao pristup dokumentu Pentagona koji je procurio. To je standardna procedura, svako takvo curenje automatski pokreće istragu FBI-a zajedno sa Pentagonom i američkim obaveštajnim agencijama. Američki zvaničnici pokušavaju da utvrde izvor curenja i koliko bi ono moglo biti štetno, piše Njujork Tajms.

Americka vojska

EPA

 

Amerika zabrinuta

Dva dokumenta pripremila je proteklih dana Nacionalna geoprostorno-obaveštajna agencija, koja je odgovorna za analizu slika i informacija koje su prikupili američki špijunski sateliti, piše list. Do curenja obaveštajnih dokumenata došlo je u izuzetno osetljivom trenutku u američko-izraelskim odnosima, navodi CNN, i sigurno će naljutiti Izraelce, koji su se spremali da napadnu Iran kao odgovor na iranski raketni napad 1. oktobra. Obaveštajni dokumenti koji opisuju nedavne satelitske snimke izraelskih vojnih priprema za potencijalni napad na Iran pružaju uvid u intenzivnu američku zabrinutost zbog planova Izraela, prenosi NIT.

Jedan od dokumenata pod naslovom "Izrael: Vazduhoplovstvo nastavlja pripreme za napad na Iran" opisuje nedavne vežbe za koje se čini da su uvežbavali elemente takvog napada. Drugi dokument opisuje kako Izrael ponovo pozicionira svoje rakete i drugo oružje u slučaju da Iran uzvrati. Dokumenti opisuju, ali ne prikazuju satelitske snimke. Cilj vežbe je bio uvežbavanje dopune goriva iz vazduha i operacija traganja i spasavanja, a uključivale su snage slične onima koje je Izrael koristio u napadu na Jemen 29. septembra. U dokumentima se takođe navodi da je Izrael vršio tajni nadzor Irana dronom. Si-En-En je ranije javio da američki zvaničnici očekuju da će Izrael uzvratiti Iranu pre 5. novembra, kada se održavaju izbori u SAD.

Ozbiljan incident

Mik Malroj, bivši zamenik pomoćnika sekretara za odbranu za Bliski istok i penzionisani oficir CIA, kaže da je to ozbiljan incident ako je tačno da su procureli taktički planovi Izraela da odgovori na napad Irana 1. oktobra. Buduća koordinacija između SAD i Izraela mogla bi biti dovedena u pitanje, pošto je poverenje narušeno.

Nije jasno da li su dokumenti hakovani ili su namerno procureli. SAD su u stanju pripravnosti zbog iranskih hakerskih napada. Američke obaveštajne agencije objavile su u avgustu da je Iran hakovao dokumente iz predsedničke kampanje Donalda Trampa.

Prošle godine, veliko curenje podataka američkih obaveštajnih službi zateglo je odnose SAD sa saveznicima nakon što je 21-godišnji pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva objavio veliki broj dokumenata o Diskordu u aprilu 2023. Džek Tešeira izjasnio se krivim za objavljivanje poverljivog materijala u zamenu za oko 16 godina zatvora.

Američka vojska

Shutterstock

 

Špijuniranje saveznika

Sada su objavljena samo dva dokumenta. Ako se tu zaustavi, šteta će biti ograničena, rekli su neki od zvaničnika za NIT - osim što to još jednom otkriva u kojoj meri SAD špijuniraju jednog od svojih najbližih saveznika. Drugi zvaničnici kažu da je svako otkrivanje savezničkih ratnih planova ozbiljan problem.

Objavljeni obaveštajni podaci iz dva dokumenta koja su procurila mogu odražavati samo delić informacija koje su prikupile SAD; sajber napade ili sabotaže na terenu u Iranu ne bi otkrili američki špijunski sateliti. Američki predsednik Džo Bajden upitan je tokom posete Nemačkoj u petak da li zna kada Izrael planira da napadne i koje je ciljeve izabrao. "Da i da", rekao je on i odbio da o tome dalje govori. Ta izjava sugeriše da su on i izraelski premijer Benjamin Netanjahu postigli neku vrstu razumevanja o tome koje će mete Izrael ciljati, piše NIT. Bajden je ranije pozvao Izrael da izbegava iranska nuklearna i energetska postrojenja.

(Jutarnji list)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading