Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Glavnokomandujući savezničkih snaga NATO-a u Evropi, general Kristofer Kavoli, u intervjuu za Der Spiegel, govorio je o planovima za modernizaciju alijanse zbog jačanja Rusije.

- Na kraju rata u Ukrajini, kako god izgledalo, ruska vojska će biti jača nego što je danas. Ove snage će biti na granici našeg saveza - rekao je on.

On je takođe nazvao Rusiju stalnom pretnjom za alijansu i bezbednost cele Evrope, navodeći kontakte zemlje sa Kinom i DNRK.

Kremlj: Rusija nikom ne preti

Kremlj je napomenuo da zemlja ne predstavlja pretnju, da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

Kako piše ruska novinska agencija RIA, Rusija je poslednjih godina zabeležila nezapamćenu aktivnost NATO-a duž svojih zapadnih granica. Alijansa proširuje inicijative i naziva to „obuzdavanjem ruske agresije“.

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga saveza u Evropi .

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe navelo da Rusija ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je početkom septembra saopštilo i da Rusija ne planira da napadne teritoriju zemalja NATO-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading