Kim Džong-Un
Foto: AP/Foto:AP

Tokom dramatičnog televizijskog obraćanja u Pjongjangu, saopšteno je da će svako naredno kršenje njenog teritorijalnog suvereniteta dovesti do objave rata. Podsećamo, napetosti na Dalekom istoku su dosegle vrhunac poslednjih dana, a situacija se dodatno zakomplikovala od maja, kada je Severna Koreja počela sa lansiranjem balona sa otpadom na južnokorejske gradove, što je navelo Seul da ponovo pokrene propagandno emitovanje preko zvučnika u demilitarizovanoj zoni.

Ove nedelje Severna Koreja je optužila Južnu Koreju za tri lansiranja dronova iznad Pjongjanga tokom ovog meseca i zapretila da će odgovoriti silom ukoliko se to ponovi.

 

 

Državna novinska agencija Severne Koreje KCNA prekinula je redovno emitovanje u subotu i saopštila da je oborena južnokorejska vojna bespilotna letelica pala na teritoriju Severne Koreje, prenosi agencija Rojters.

Južnokorejski zakonodavac Ju Jong-von izjavio je za Rojters da dronovi prikazani na fotografijama Pjongjanga izgledaju kao nadzorni dronovi koje je proizvela kompanija „Sungvu inženjering“ i isporučila južnokorejskoj vojsci 2023. godine.

U programu KCNA navedeno je da će svako „kršenje kopna, vazdušnog prostora ili voda DNRK (Severne Koreje) od strane vojnih sredstava Južne Koreje biti smatrano ozbiljnom vojnom provokacijom protiv suvereniteta DNRK-a.“

- To bi značilo objavu rata i trenutni napad - emitovano je na severnokorejskoj televiziji.

Magazin Njuzvik kontaktirao je Ministarstvo odbrane Južne Koreje za komentar, a oni su izjavili da „jednostrane tvrdnje Pjongjanga nisu vredne provere niti zaslužuju odgovor“, prenosi i Rojters.

Seul smatra da bi svaki odgovor na tvrdnje Pjongjanga značio učešće u političkim manipulacijama.

Podsećamo, ranije ovog meseca, severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo je upozorio da bi mogao upotrebiti nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama, koje je optužio za jačanje vojne saradnje. Kako su izvestili mnogi svetski mediji, severnokorejska vojska se ove nedelje fizički uključila u rat u Ukrajini, šaljući svoje vojnike na front.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading