moldavija
Foto: Alo/Profimedia

Na referendumu, koji je juče održan u isto vreme sa predsedničkim izborima, inicijativu za ulazak Moldavije u EU podržalo je 732.780 birača, ili 50,07 odsto birača, dok je protiv evropskih integracija bilo 730.664 birača, ili 49,93 odsto onih koji su glasali na referendumu, prenela je agencija RIA Novosti.

U Moldaviji su 20. oktobra održani predsednički izbori, uz referendum na kojem su građani odgovorili na pitanje: "Da li podržavate promenu Ustava kako bi Republika Moldavija ušla u Evropsku uniju?". I izbori i referendum su ocenjeni kao uspešni, pošto je izlaznost u oba slučaja premašila potrebnu granicu od 33,3 odsto. U Pridnjestrovlju, gde su prebrojani svi glasovi, protiv evropskih integracija bilo je 62,56 odsto birača, a 37,44 odsto glasačazaokružilo je "za".

U oblasti Gagauza u okviru Moldavije, nakon obrade svih glasačkih listića, 94,84 odsto birača glasalo je protiv integracije republike u EU, dok je samo 5,16 podržalo tu inicijativu. Na izborima za predsednika države, prema podacima Centralne izborne komisije, nakon obrade 98,29 odsto biračkog materijala, vodi aktuelna predsednica Maja Sandu, koja je dobila 41,92 odsto glasova. Na drugom mestu je kandidat Partije socijalista Aleksandar Stojanoglo, koji je smenjen sa mesta republičkog generalnog tužioca i rodom je iz Gagauzije, a koga je podržalo 26,35 odsto birača.

Tanjug

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading