Jahja Sinvar
Foto: Alo/Profimedia

Sinvar se pomirio sa idejom da će verovatno biti ubijen i predložio da Hamas izabere lidere za upravljanje nakon njegove smrti

Lider Hamasa Jahja Sinvar, koji je prošle sedmice ubijen u napadu izraelske vojske, prethodno je odbio da napusti Pojas Gaze i ovlasti Egipat da u ime Hamasa pregovara o sporazumu o oslobađanju izraelskih talaca iz te palestinske enklave, navodi "Volstrit žurnal".

Prema pisanju tog lista, Sinvaru je to ponuđeno u jednoj od faza pregovora o prekidu vatre, nedugo nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

- Nisam pod opsadom. Ja sam na palestinskom tlu - bio je odgovor Sinvara na predlog arapskih posrednika.

Vođa Hamasa se pomirio sa činjenicom da će biti ubijen

Kako se navodi, Sinvar se, kako je rat između Hamasa i Izraela odmicao, pomirio sa tim da će verovatno biti ubijen, i predložio je da Hamas izabere veće lidera koje će upravljati u prelaznom periodu nakon njegove smrti.

"Volstrit žurnal" navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom svog prethodnog premijerskog mandata preduzimao korake da Sinvar i vojni lider Hamasa Mohamed Deif budu ubijeni, ali da je od toga bio odvraćan.

Dodaje se da je Netanjahuov prethodnik Naftali Benet predlagao ubistvo Sinvara u najmanje dva navrata pre pada njegove vlade.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading