droga
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Davne 2016. godine u Škotskoj su razmatrane "sobe za konzumaciju droge", a ideja je u startu okarakterisana kao "kontroverzna".

U proteklom periodu su pokrenute Ustanove za konzumaciju droge, ali bez obzira na to, problem sa narkoticima širom Velike Britanije je gorući, pogotvo u Škotskoj.

Engleska u narednih par nedelja u funkciju stavlja svoju prvu "sobu za sigurniju konzumaciju droga", koja će zavisnicima omogućiti da u ustanovu, bez straha od hapšena, unesu ilegalne narkotike i konzumiraju ih pod nadzorom lekara.

Nažalost, situacija je toliko kritična jer Škotska beleži veliki broj smrtnih služajeva, najveći u celoj Evropi, a situacija u gradu Glazgovu se može nazavati epidemijom.

Škotska ima najveću stopu smrti od droge u Evropi. Prošle godine su 1.172 osobe umrle od zloupotrebe droga, prema podacima Nacionalne evidencije Škotske. To je za 121, odnosno 12 odsto više u odnosu na prethodnih 12 meseci.

Kako Sky news prenosi, Kris, bivši slikar i dekorater, konzument heroina je od kako mu je majka umrla 2007. godine. Ona je bila ubijena, a on sve u gorem psihičkom stanju.

"Samo moram da uvučem ovo u sebe", rekao je šetajući Glazgovom i otišao da improvizovane sobe za drogu na uglu parkinga supermarketa.

Zakopan duboko u žbunju, posut krvlju natopljenim iglama i priborom za drogu, rizikuje da pokupi infekciju, ali za to ne mari. On sedi na polomljenoj kanti za gorivo prekrivenom prljavštinom i blatom, dok mu je špric napunjen drogom stisnut među zube dok svlači pantalone.

"Stvarno je odvratno, morati ovo da uradim", viče on, ukazujući na nedostatak dostojanstva u ovom duboko ličnom trenutku.

On bode i vuče kožu na potkolenici i preponama, očajnički želeći da pronađe mesto za ubrizgavanje. Tišina pada dok droga ulazi u njegov sistem.

Zvaničnici veruju da bi projekat mogao da privuče ljude poput Krisa u kontrolisano, sigurnije okruženje.

Kris govori elokventno i strastveno - a ponekad i otvoreno - o svom životu na ulici. Samo dva dana pre nego što smo ga sreli po drugi put, zapaljen je šator u kojem živi.

On nije svetac – i ne pretvara se da jeste.

Inače, "sobe za konzumiranje droge" su uobičajena pojava u nekim drugim većim evropskim gradovima koji su tvrdili da su uspešne u spašavanju života.

Ali ideja je kontroverzna - i nije jeftina. Do 2,3 miliona funti svake godine se izdvaja za ove projekte u nekoliko škotskih gradova.

Veliki test će biti da li će se broj smrtnih slučajeva smanjiti ili ne - i kako će to funkcionisati uporedo sa radom organa za sprovođenje zakona.

Oni koji se protive toj ideji strahuju da bi ona mogla umanjiti opasnost od droga, dok bi se vitalni resursi odvraćali od pristupa zasnovanih na lečenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da "ne postoji siguran način za uzimanje ilegalnih droga".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading