Alo
Foto: Shutterstock/Shutterstock

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense sistem) je ključni deo sistema protivvazdušne odbrane američke vojske i jača ionako moćnu protivraketnu odbranu Izraela. "THAAD sistem je uspostavljen", rekao je Ostin novinarima pre nego što je u ponedeljak stigao u Ukrajinu. On je odbio da kaže da li je operativan, ali je dodao: "Imamo mogućnost da ga vrlo brzo pustimo u rad".

Predsednik Džo Bajden rekao je da raspoređivanje THAAD-a, zajedno sa oko 100 američkih vojnika, treba da pomogne u odbrani Izraela, koji razmatra očekivanu odmazdu protiv Irana nakon što je Teheran ispalio više od 180 projektila na Izrael 1. oktobra.

Sjedinjene Države pozivaju Izrael da kalibriše svoj odgovor kako bi izbegao izazivanje šireg rata na Bliskom istoku, kažu zvaničnici, a Bajden je javno izrazio protivljenje izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja i zabrinutost zbog napada na njegovu energetsku infrastrukturu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Bajden je prošle nedelje rekao da dobro razume kada i kako će Izrael napasti Iran. Ali, takođe je rekao da vidi priliku da okonča međusobne napade dva neprijatelja.

Ostin je bio oprezan. "Teško je tačno reći kako će izgledati taj (izraelski) napad", rekao je Ostin novinarima.

"Na kraju krajeva, to je odluka Izraela, a da li Izraelci veruju da je proporcionalna ili ne i kako je Iranci vide, mislim da to mogu biti dve različite stvari. "Učinićemo – nastaviti da činimo – sve što možemo... da smanjimo tenzije i nadamo se da započnemo deeskalaciju na obe strane. Pa ćemo videti šta će se desiti“, dodao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading