ZAPAD STREPI OD PUTINOVE NAJAVE Rusija će pokušati da zada udarac!
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

- Na samitu BRIKS-a, (predsednik Rusije Vladimir) Putin se nada da će toj organizaciji dati težinu tako što će predložiti stvaranje novog globalnog finansijskog i platnog sistema koji bi zadao udarac američkoj dominaciji u svetskim finansijama i tako zaštitio Rusiju i njene prijatelje od sankcija -  navodi se u članku.

Kako je ističe u članku, alternativni platni sistem BRIKS-a mogao bi da obezbedi jeftinije i brže transakcije, što bi moglo biti od interesa za zemlje sa ekonomijom u razvoju.

Prošle nedelje, libanski istraživač međunarodnih odnosa i specijalista za Rusiju Mohamed Sejfedin rekao je za RIA Novosti da inicijativa za stvaranje alternativnog platnog sistema BRIKS-a , koja će biti objavljena na predstojećem samitu BRIKS-a u Kazanju , predstavlja pokušaj da se odmakne od dominacije američkog dolara i SWIFT sistema u međunarodnoj trgovini.

On je sugerisao da bi ova mera omogućila mnogim zemljama da "zaštite svoj suverenitet".

Šef ruskog ministarstva finansija  Anton Siluanov je na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja BRIKS-a izjavio da će na samitu u Kazanju liderima asocijacije biti predstavljen izveštaj o unapređenju međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, posebno inicijativu za stvaranje platnog sistema BRIKS-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading