lovac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na društvenim mrežama je objavljen snimak na kojem se vidi ruski borbeni avion pete generacije Su-57 koji nosi dve rakete Kh-59M2, verovatno varijante Kh-59M2A, piše "Defence Blog".

S obzirom na to da se rakete nalaze na spoljašnjoj strani aviona, to je podstaklo kontroverze i spekulacije o ruskoj upotrebi starijih i jeftinijih raketa na avionima nove generacije.

Naime, ove vrste projektila se najčešće postavljaju unutar aviona, ali ovde to nije slučaj.

 

 

Su-57 je napravljen korišćenjem tehnologije koja ima za cilj smanjenje vidljivosti aviona na radare.

Na snimku se može videti kako je avion naoružan raketama Kh-59 postavljenim na spoljne stubove, što postavlja pitanje koliko oružje, nošeno spolja, može da ugrozi slabu vidljivost aviona.

Serija Kh-59 nema koristi od radarske tehnologije smanjenja vidljivosti poput nekih od najnovijih oružja u ruskom arsenalu. Spoljašnjim postavljanjem ovih projektila, stelt sposobnost Su-57 bi se mogla smanjiti, ostavljajući ga ranjivijim na otkrivanje tokom misija.

Avioni Su-57 od samog početka učestvuju u sukobu u Ukrajini. Do sada je bilo nekoliko slučajeva raketnih napada Kh-59Mk2 na ukrajinske ciljeve koji se pripisuju Su-57.

Prema ruskim društvenim mrežama uništen je TV toranj u Harkovu i vojni objekat u Nikolajevskoj oblasti uniptili su avioni Su-57 koristeći Kh59Mk2.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading