F-16
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Predsedavajući Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Majk Džonson potvrdio je za Si-En-En da je istraga u toku i okarakterisao je curenje kao veoma zabrinjavajuće.

"Tamo se iznose neke ozbiljne optužbe", rekao je Džonson, koji je član Republikanske stranke. Istraga je u toku i za nekoliko sati ću imati informacije o tome“, dodao je Džonson.

Američki zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Asošiejted pres da se čini da su dokumenti u pitanju legitimni, ali Gardijan nije mogao da potvrdi njihovu autentičnost.

Dokumenti se pripisuju američkoj geoprostornoj obaveštajnoj agenciji i Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji. Napisani su kao slični dokumenti koji su ranije procurili iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država. Jedan je podsećao na dokument američke Geoprostorno-obaveštajne agencije koji je objavio Džek Tejšeira, pripadnik američkog vazduhoplovstva koji je u martu ove godine priznao da je objavio poverljive informacije o ruskom napadu na Ukrajinu i druge poverljive informacije.

Datum: 16. oktobar

Prvi dokument je naslovljen „Izrael: Vazduhoplovstvo nastavlja pripreme za napad na Iran i sprovodi drugu vežbu velikih snaga“, a drugi „Izrael: Odbrambene snage nastavljaju ključne pripreme za municiju i tajne bespilotne letelice gotovo sigurno za napad na Iran“. su datirani na 16. oktobar, a prvi put su procureli 17. oktobra. Rečeno je da ih je objavio neko iz američke obaveštajne zajednice, a informacije se u potpunosti prikupljaju analizom satelitskih snimaka.

Uopšteno govoreći, primećuju da je Izrael sredinom prošle nedelje pripremio svoje oružje za napad na Iran koji bi trebalo da bude osveta za iranski napad na Izrael koji se dogodio 1. oktobra.

Na osnovu praćenja satelitskih snimaka i drugih geoprostornih obaveštajnih podataka, dokumenti se bave pripremama Izraela za korišćenje balističkih projektila iz vazduha. U operacijama bi trebalo da učestvuju i vazdušni tankeri i tajni osmatrački dronovi velikog dometa.

To bi moglo značiti da je Izrael planirao da odgovori na iranski napad raketama dugog dometa. Planirani napad je očigledno sličan napadima dugog dometa koje je Izrael izveo protiv Huta 29. septembra.

Čini se da dokumenti odražavaju napor SAD i njihovih najbližih partnera da nezavisno prate planove Izraela, iako ne predviđaju njihov obim ili obim. Dokumenti ne pominju nikakve potencijalne mete u Iranu.

Takođe se čini da ova dva dokumenta predstavljaju preovlađujuće mišljenje kada su nastali i da su verovatno rezultat kontinuiranog praćenja. U jednom trenutku je rečeno da nema dokaza da Izrael planira da upotrebi nuklearno oružje.

"Zlatni horizont"

Dokumenti se tiču priprema za upotrebu raketa dugog dometa "Roks" koje proizvodi izraelska kompanija Rafael, koje se koriste za uništavanje ciljeva iznad i ispod zemlje. Pominje se i drugi balistički sistem koji se zove Zlatni horizont, ali sistem tog imena očigledno ne postoji.

Izraelski mediji spekulišu da bi to mogle biti rakete Plavi vrabac, koje imaju domet od oko 2.000 kilometara i za koje se veruje da su korišćene u izraelskom napadu na Iran koji se dogodio u aprilu. Izrael čuva informacije o svojim raketama dugog dometa u tajnosti tako da njegovi neprijatelji ne znaju koje su njegove mogućnosti.

Veliki deo informacija u pomenutim dokumentima opisan je kao informacije koje dele članovi obaveštajne mreže „Pet očiju“, koju čine Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Novi Zeland i Australija. Oni takođe sadrže informacije koje imaju samo SAD i Velika Britanija.

Dokumenti, koji su označeni kao strogo poverljivi, objavljeni su na komunikacionoj platformi Telegram, a njihovo curenje prvi su prijavili Si-En-En i Aksios.

Ko je izvor?

Istražitelji pokušavaju da otkriju da li ih je neko namerno postavio ili su do njih došli putem hakovanja. Takođe pokušavaju da otkriju da li su procurile druge osetljive informacije. Istražitelji će pokušati da otkriju ko je imao pristup dokumentima, a ko im je neposredno pre puštanja na slobodu.

SAD su pozvale Izrael da iskoristi ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara za posredovanje u prekidu vatre u Gazi. Pored toga, upozorio je Izrael da ne širi vojne operacije na severu Libana i rizikuje širi regionalni rat. Međutim, izraelsko rukovodstvo je više puta isticalo da neće dozvoliti da iranski raketni napad ostane bez odgovora.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da je upoznato sa izveštajima o dokumentima.

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson rekao je u nedelju da je razgovarao sa svojim "prijateljem" izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Rekao je da želi da ga „ohrabri“. On je rekao i da će biti održan brifing za službenike koji imaju pravo na uvid u tajna dokumenta, a zatim i za ostale. Rekao je da pažljivo prati situaciju.

Analitički obaveštajni dokumenti su široko rasprostranjeni u okviru američkog nacionalnog bezbednosnog aparata, a Ministarstvo odbrane SAD pokušava da suzbije njihova curenja.

Telegram kanal uključen u curenje tvrdi da se nalazi u Teheranu, glavnom gradu Irana. Ranije je objavio memove sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamnejem i materijale o „osovini otpora“, koja uključuje bliskoistočne militantne grupe naoružane Islamskom Republikom Iran.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading