Blinken
Foto: EPA/EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

- Danas u popodnevnim satima državni sekretar će otići u Izrael i druge zemlje Bliskog istoka. Blinken će ponovo potvrditi nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država bezbednosti Izraela i naglasiti promovisanje trajnog mira za Izraelce i Palestince širom regiona - rekao je Patel, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, šef američke diplomatije će razgovarati o opcijama za okončanje rata u Gazi, obezbeđivanje oslobađanja svih talaca i proširenje humanitarne pomoći. 

Blinken će takođe govoriti o planiranju za postkonfliktni period u Pojasu Gaze bez vladavine Hamasa, naveo je Patel i dodao da će teme razgovora biti i načini postizanja diplomatskog rešenja između Izraela i Hezbolaha, koji će biti u skladu sa Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN i omogućiti civilima sa obe strane granice da se vrate u svoje domove.

- Blinken će takođe potvrditi posvećenost SAD da rade sa partnerima širom regiona na deeskalaciji tenzija i obezbeđivanju trajne stabilnosti - istakao je predstavnik Stejt departmenta, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading