Donald Tramp
Foto: AP/Foto:AP

Do predsedničkih izbora u SAD ostalo je manje od dve nedelje, pa i republikanski kandidat Donald Tramp i njegova demokratska rivalka Kamala Haris nastoje da obezbede što više podrške u poslednjem trenutku, pre sve u sedam ključnih američkih saveznih država koje će odlučiti trku za Belu kuću.

Te države su Arizona, Džordžija, Mičigen, Nevada, Severna Karolina, Pensilvanija i Viskonsin.

Nakon što su bivši predsednik i aktuelna potpredsednica Amerike protekle nedelje bili fokusirani na pridobijanje muških glasova, Tramp je posetio Sevrernu Karolinu gde se obratio evangelističkim hrišćanima na skupu pod nazivom "Sastanak verskih vođa u 11. sat", organizovanom u gradu Konkord.

Pre samog Trampa okupljenima se obratio njegov sin Erik, koji im je poručio da predstavljaju "pokret apsolutne ljubavi", kao i doktor Ben Karson, nekadašnji republikanski rival u borbi za predsedničku nominaciju.

Tramp je govor počeo zahvaljivanjem raznim verskim ličnostima i članovima svoje porodice, da bi potom podsetio publiku kako je u julu ove godine preživeo pokušaj ubistva na predizbornom mitingu u Batleru u Pensilvaniji.

On je tada prošao samo s okrvavljenim uvetom koje je okrznuo metak atentatora, pošto se Tramp u poslednjem trenutku pre pucnja okrenuo i tako ostao živ.

- Kada se prisetim toga shvatam da me je ruka Božija vodila ovde gde sam danas. Moja vera je dobila novo značenje. Želim da mislim da me je Bog sačuvao sa razlogom, a to je da ovu zemlju učinim boljom nego ikada ranije - kazao je Tramp.

U vezi sa neuspelim atentatom od pre tri meseca Tramp je kazao i da je na tom mitingu u Batleru osetio da ga je "na zemlju oborila natprirodna ruka", nakon što su se začuli pucnji.

On je pokazao na Karsona koji je sedeo u publici i koji mu je 2016. rekao da je Bog odabrao Trampa da postane predsednik SAD, što se te godine i desilo.

U jednom trenutku, dok je Tramp pričao, iz publike su počeli da pesmom pominju Isusovo ime.

BBC prenosi da je Tramp na verskom skupu u Severnoj Karolini izneo tvrdnju, za koju nije pružio dokaze, da Federalni istražni biro (FBI)  šalje "špijune" u katoličke crkve, kao i da demokrate katolike u Americi smatraju "potencijalnim domaćim teroristima".

Britanski medijski servis navodi da Tramp u poslednjim danima predizborne kampanje želi da pridobije sve religiozne Amerikance, uključujući tu katolike, evangelističke hrišćane i Jevreje.

(BBC)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading