panorama
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/Wow Montenegro


Direktorat za ribarstvo u Crnoj Gori izdao je upozorenje lokalnom stanovništvu i turistima da se suzdrže od konzumacije kernje ribe zbog potencijalne virusne infekcije. Naime, ribe su pronađene s vidljivim oštećenjima na očima, koži i drugim delovima tela, a veći broj jedinki primećen je kako pluta na površini vode. Postoji sumnja da je u pitanju Betanodavirus, virus koji izaziva Virusnu encefalopatiju i retinopatiju (VER), a koji se javlja u mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine.

Simptomi koji su primećeni kod obolelih jedinki usklađeni su s opisima ove infekcije u naučnoj literaturi, a pretpostavlja se da se virus pojavljuje pri višim temperaturama mora. Institut za biologiju mora dobio je oboleli primerak bele kernje sa područja Herceg Novog, a konačna analiza će biti dostavljena u novembru radi PCR analize i definitivnog utvrđivanja prisustva virusa.

Na građane je apelovano da izbegavaju konzumaciju obolelih riba, dok su ribari pozvani da, ukoliko primete slične primerke u ulovu, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza. Takođe, Direktorat je obavestio Upravu za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi se osigurao koordinisan i efikasan odgovor u slučaju eventualnih novih nalaza obolelih riba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading