Putin i Si
Foto: AP/Foto:AP

Putin je rekao da su odnosi Rusije i Kine primer kako treba graditi odnose među državama. Kako je istakao, saradnja dve zemlje je ravnopravne prirode. Uprkos negativnim spoljnim uticajima, Rusije i Kina nastavljaju da povećavaju trgovinu, primetio je ruski lider.

Dve zemlje uspešno realizuju zajedničke projekte u sferi transporta, energetike i poljoprivrede, dodao je predsednik. Takođe, dosledno realizuju sporazume koji su dostignuti u maju u Pekingu i na marginama samita ŠOS.

Putin je naglasio da Rusija i Kina jačaju koordinaciju i u sferi globalne bezbednosti.

Takođe je dodao da je Rusija tokom svog predsedavanja u BRIKS uradila sve što od nje zavisi da ojača organizaciju.

Si Đinping je sa svoje strane istakao da su u proteklih deset godina rusko-kineski odnosi izdržali iskušenja bez presedana. Kako je dodao, ozbiljni potresi na međunarodnoj sceni ne mogu poljuljati čvrste odnose Rusije i Kine. Odnosi dve zemlje su preživljavali uspone i padove, ali su Rusije i Kina našle pravi način da koegzistiraju kao dve velike susedne zemlje, naglasio je Si Đinping.

Takođe je napomenuo da odnosi Kine i Rusije nisu usmereni protiv trećih zemalja.

On je rekao da je BRIKS sistemotvorni faktor u formiranju multipolarnosti, te da Kina visoko ocenjuje rad Rusije u okviru predsedavanja u BRIKS 2024. godine.

Samit BRIKS u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na samitu je predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a na događaju učestvuju i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading