si i putin
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

U maju su Si i Putin obećali „novu eru“ partnerstva između dva najveća rivala Sjedinjenih Država, koje su opisali kao agresivnu hladnoratovsku silu koja izaziva haos širom sveta.

„Trenutno, svet prolazi kroz promene bez presedana u poslednjih sto godina, međunarodna situacija je isprepletena haosom“, rekao je Si Putinu u ruskom gradu Kazanju na otvaranju samita BRIKS-a, grupe koja okuplja Kinu i Rusiju. , Brazil, Indija i Južnoafrička Republika. „Ali čvrsto verujem da će se prijateljstvo Kine i Rusije nastaviti generacijama i da se odgovornost ovih velikih zemalja prema svojim građanima neće promeniti.

Rusija, koja vodi rat protiv ukrajinskih snaga, i Kina, čijoj rastućoj vojnoj i ekonomskoj moći Vašington pokušava da se suprotstavi, sve više pronalaze zajednički geopolitički cilj.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom državnom pretnjom. Predsednik Džo Bajden rekao je da demokratije izazivaju autokratije poput Kine i Rusije.

Bajden je Sija nazvao "diktatorom" i rekao da je Putin "ubica". Peking i Moskva negativno su reagovali na ovakve Bajdenove komentare. Putin je Si nazvao „dragim prijateljem“ i rekao da je partnerstvo sa Kinom snaga stabilnosti u svetu.

Rusko-kineska saradnja u svetskim poslovima jedan je od glavnih stabilizujućih faktora na svetskoj sceni“, rekao je Putin. „Nameravamo da dodatno unapredimo koordinaciju na svim multilateralnim platformama kako bismo obezbedili globalnu bezbednost i pravedan svetski poredak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading