The wire
Foto: Printscreen/Printskrin


U svojoj posthumno objavljenoj knjizi "Patriot", ruski lider opozicije Aleksej Navaljni otkrio je inspiraciju iza svoje gradonačelničke kampanje u Moskvi 2013. godine, koja je označila početak njegove političke karijere. Navaljni je direktno povezao inspiraciju za svoju kampanju sa američkom lokalnom politikom prikazanom u HBO-ovoj seriji "The Wire" (Žica). Ovaj priznati TV serijal, čiji je tvorac Dejvid Simon, prikazivao je kompleksnosti kriminala i moći u Baltimoru, a Navaljni je u svojoj knjizi izrazio divljenje prema seriji i njenom uticaju na strategiju njegove kampanje.

Direktna komunikacija i opozicija Putinu

Suočen sa ograničenjima u pojavljivanju u tradicionalnim medijima, Navaljni se opredelio za direktnu komunikaciju sa javnošću, strategiju koja je bila uticajna za političku priču u "The Wire". On je detaljno opisao svoju želju da replicira sličan scenario iz serije u svojoj kampanji, težeći ka direktnijem i angažovanijem pristupu, koji je bio nekonvencionalan za rusku politiku u to vreme.

Aleksej Navaljni

Tanjug/Ap

 

 

Iako Navaljni nije uspeo postati gradonačelnik Moskve, ostao je uporan u svojoj opoziciji Vladimiru Putinu, čak pokušavajući da se kandiduje za predsednika 2018. godine.

Nakon Navaljnijeve tragične smrti, njegova supruga Julija Navalnaja nastavila je njegov rad, uključujući nedavnu objavu njegove knjige "Patriot". Knjiga pruža uvid u Navaljnijevu divljenje prema "The Wire" i njegove napore da izazove politički pejzaž u Rusiji.

"The Wire", koji se protezao kroz šest sezona od 2002. do 2008. godine, hvali se kao jedan od najboljih TV serijala svih vremena. U njemu je prikazan fiktivni gradonačelnik Baltimora, Tomi Karseti, kojeg je tumačio irski glumac Ejdin Gilen, a inspiracija je crpljena iz stvarnih političkih ličnosti. Navaljni je prethodno izrazio svoju naklonost seriji, a u dirljivoj razmeni na Tviteru, tvorac serije Dejvid Simon priznao je Navaljnijevu divljenje i solidarnost, odražavajući uticaj "The Wire" na Navaljnijev svet i otpornost u susretu sa nevoljama.

Pored "The Wire", Navaljni je izrazio naklonost prema Hanteru S. Tompsonu, pioniru "gonzo" političkog novinarstva. Uporedio je svoj dnevnik iz zatvora sa "gonzo novinarstvom", stilom koji je karakterističan po subjektivnom i uključujućem pristupu pričanju priče. Navaljnijevi reference na Tompsona i njegova lična iskustva ističu raznolike kulturne uticaje koji su oblikovali njegov pogled i aktivizam.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading