Briks
Foto: AP/Foto:AP

Veliki samit zemalja BRIKS-a i drugih država, održan u Kazanju pod domaćinstvom ruskog predsednika Vladimira Putina, privukao je pažnju svetskih medija. CNN ističe da samit jasno pokazuje da Putin nije usamljen, uprkos naporima Zapada da ga izoluje. Ova okupljanja zemalja koje žele promene u globalnoj ravnoteži moći, kao što su Rusija, Kina i Iran, otvoreno se suprotstavljaju Zapadu, predvođenim Sjedinjenim Državama.

Švajcarski list Tages-Anzeiger primetio je nemoć Zapada u kontekstu samita BRIKS-a, naglašavajući da se zemlje okupile kako bi se udvarale ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Ovo ukazuje na jačanje antizapadne alternative, posebno zbog nezadovoljstva među srednjim silama prema globalnom poretku pod američkim vođstvom.

BRIKS kao platforma za oblikovanje budućnosti

Veliku pažnju privlači činjenica da se zemlje poput Turske okreću BRIKS-u kao platformi na kojoj će se oblikovati budućnost sveta. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sve više se okreće državama koje se suprotstavljaju Zapadu, što dodatno komplikuje odnose između Istoka i Zapada.

Kina planira da iskoristi priliku za unapređenje svoje strategije „dedolarizacije“ međunarodne trgovine, teži zameni dominacije dolara u međunarodnim transakcijama. Takođe, zemlje BRIKS-a istražuju mogućnost stvaranja nove rezervne valute, s namerom da zemljama u razvoju pruže veću zastupljenost i pravo glasa na globalnoj sceni.

Održavanje samita BRIKS-a ukazuje na promene u globalnoj politici i rastuću iritaciju zbog uloge SAD u svetu, što bi trebalo da zabrine Vašington. Mnoge zemlje su nezadovoljne trenutnim svetskim poretkom, posebno po pitanju sukoba na Bliskom istoku, rasta američkih sankcija i visokih troškova za zemlje sa srednjim prihodima zbog dominacije dolara.

Geopolitički uticaj BRIKS-a

Iako je BRIKS više klub nego formalni savez, ima značajan uticaj i predstavlja alternativu zapadnoj hegemoniji, sa ciljem da potkopa dominaciju dolara i evra u međunarodnoj trgovini i uspostavi alternativni sistem plaćanja. Ovo izaziva nezadovoljstvo američkog establišmenta, ali uprkos pritiscima Sjedinjenih Država, BRIKS nastavlja da razvija i oblikuje svoju globalnu agendu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading