tramo i haris
Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast

Ova praksa glasanja na daljinu izazvala je žestoke političke rasprave, posebno nakon poslednjih predsedničkih izbora, kada su republikanci tvrdili da je liberalizacija izbornih pravila omogućila neregularnosti koje su navodno favorizovale demokrate.

Uoči izbora 2024, situacija se promenila – podaci pokazuju da među glasačima koji glasaju ranije značajan broj pripada republikanskim biračima.

Primer iz Nevade, gde je od 245.000 prikupljenih glasova 39,5% došlo od republikanaca, dok je 36,3% od demokrata, izazvao je šok među analitičarima, budući da su raniji glasovi uglavnom favorizovali demokrate.

Slični trendovi zabeleženi su i u Arizoni, gde su republikanci koji su ranije kritikovali glasanje poštom sada počeli da pozivaju svoje birače da glasaju na taj način, menjajući svoj tradicionalni pristup i prilagođavajući se modernizovanim izbornim pravilima.

U 2020. godini udeo birača koji su glasali na daljinu bio je izuzetno visok – čak 65,6 miliona ljudi glasalo je na ovaj način, dok je dodatnih 35,8 miliona glasalo pre zvaničnog dana izbora. Ovaj veliki broj glasova prikupljenih pre dana izbora nije samo tumačen kao trijumf inkluzivnosti, koja je ključni princip demokratskih sistema, već i kao rezultat straha od pandemije. Pandemijske okolnosti su svakako imale značajan uticaj na to da mnogi birači izaberu alternativne načine glasanja umesto da se fizički pojave na biračkim mestima.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading