lojd ostin
Foto: Printscreen/YouTube/ Associated Press

Lojd Ostin održao je vanrednu konferenciju za medije.

- Postoje dokazi da se trupe NR Koreje nalaze u Rusiji. Šta tačno rade? Ostaje da se vidi. To su stvari koje moramo da rešimo - dodao je Ostin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, pozivajući se na obaveštajne podatke, ranije je govorio o pripremi dve jedinice sa mogućih 12.000 severnokorejskih vojnika koji bi učestvovali u ratu zajedno sa ruskim snagama.

Južna Koreja: Poslali su 3.000 vojnika

Severna Koreja je poslala 3.000 vojnika u Rusiju kao podršku, rekli su južnokorejski poslanici nakon što ih je obavestila nacionalna obaveštajna agencija, a ta procena je dvostruko veća od prvobitnog broja.

Pjongjang je obećao da će obezbediti ukupno oko 10.000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do decembra, rekli su predstavnici novinarima.

Najnoviji podaci dolaze nakon što je južnokorejska nacionalna obaveštajna služba saopštila u petak da je Severna Koreja poslala oko 1.500 specijalaca u Rusiju brodovima.

"Znakovi da se vojnici obučavaju u Severnoj Koreji otkriveni su u septembru i oktobru", rekla je Park Sun-Von, član parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove.

"Izgleda da su vojnici sada raspoređeni u više objekata za obuku u Rusiji i da se prilagođavaju lokalnom okruženju", dodaje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je optužio Pjongjang da se priprema da pošalje 10.000 vojnika u Rusiju, pozvavši u utorak svoje savetnike da odgovore na dokaze o umešanosti Severne Koreje u rat.

I Moskva i Pjongjang su negirali transfer oružja, ali su obećali da će ojačati vojne veze, potpisavši sporazum o međusobnoj odbrani na samitu u junu. Kremlj je odbacio kao lažnu vest tvrdnju Južne Koreje da Severna Koreja šalje trupe.

Visoki američki diplomata je u ponedeljak rekao da se Vašington konsultuje sa saveznicima o implikacijama umešanosti Severne Koreje, dodajući da bi, ako je to tačno, takav razvoj događaja bio "opasan i veoma zabrinjavajući".

Pjongjang nije javno odgovorio na tvrdnje Seula i Kijeva, ali tamošnje vlasti su uložile napore da spreče širenje vesti o raspoređivanju trupa, rekao je Li Seong Kveun, drugi poslanik.

"Takođe postoje znaci da su severnokorejske vlasti preselile i izolovale (svoje) porodice na određenu lokaciju kako bi ih efikasno kontrolisale i temeljno raspršile glasine", rekao je on.

Li je takođe rekao da je agencija potvrdila da je Rusija angažovala "veliki broj" prevodilaca za severnokorejske vojnike dok ih je obučavala da koriste vojnu opremu, kao što su dronovi.

"Ruski instruktori procenjuju da severnokorejska vojska ima odlične fizičke karakteristike i moral, ali joj nedostaje razumevanje modernog ratovanja kao što su napadi dronovima", dodao je poslanik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

23.10.2024 14:22

Ha,haa, da neće možda da im uvedu sankcije?