evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU, Kiril Logvinov, oštro je kritikovao Evropsku Uniju zbog odluke o korišćenju prihoda od zamrznute ruske imovine za izdavanje kredita Kijevu. On je istakao da će buduće generacije evropskih poreskih obveznika snositi posledice ove odluke, koju je nazvao aktom globalne krađe. Logvinov je upozorio da će ova odluka naneti štetu reputaciji evra i doprineti stvaranju nezavisne finansijske infrastrukture unutar BRIKS-a.

Logvinov je izrazio uverenje da su evropski parlamentarci svesno doneli odluku koja je u suprotnosti sa evropskim interesima, te da će morati da plate Rusiji zbog krađe. On je istakao da je nacrt uredbe o uspostavljanju mehanizma saradnje za kreditiranje Ukrajine zapravo nezakonit pokušaj stvaranja privida zakonitosti za krađu imovine iz Ruske Federacije. Ovakvim postupcima, Evropska unija, prema rečima Logvinova, čini privredni zločin u svetskim razmerama.

Reakcija Evropskog parlamenta

Evropski parlament je na hitnoj plenarnoj sednici odobrio mehanizam za davanje kredita Kijevu od 35 milijardi evra, koji treba da se otplati iz profita od zamrznute ruske imovine. Za ovu odluku glasalo je 518 poslanika, dok je 56 bilo protiv, a 61 se uzdržalo. Očekuje se da će Savet EU razmotriti izdvajanje pomenutog iznosa Ukrajini pre kraja nedelje.

Spor između Rusije i Evropske Unije

Ova situacija dodatno produbljuje spor između Rusije i Evropske Unije, posebno u kontekstu već postojećih sankcija i napetosti. Kiril Logvinov je istakao da Evropska unija pretvara nelegitimne sankcije protiv suverene imovine strane države u instrument svoje spoljne politike, što, prema njegovim rečima, zadaje udarac evru kao rezervnoj valuti i ozbiljno pogoršava investicionu klimu u EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading