Samit BRIKS-a 2024
Foto: AP/Foto:AP

Učesnici Samita BRIKS-a su usvojili završnu deklaraciju koja predstavlja značajan korak ka jačanju saradnje među zemljama članicama. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je deklaracija planirana da bude dostavljena UN kao zajednički dokument, a istakao je da ona sadrži opšte ocene stanja u svetu, sumiranje rezultata ruskog predsedavanja BRIKS-om i postavlja smernice za dugoročnu saradnju.

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Ahmed bin Ali Al Sajeh istakao je važnost deklaracije kao koraka ka jačanju saradnje među zemljama članicama BRIKS-a. On je naglasio da će uspostavljanje opšte prihvaćenog okvira za suprotstavljanje budućim izazovima i postizanje zajedničkih ciljeva predstavljati ključni element daljeg razvoja saradnje među zemljama članicama.

Partneri BRIKS-a

Putin je predložio uvrštavanje spiska zemalja-partnera BRIKS-a u deklaraciju, a njegov pomoćnik Jurij Ušakov istakao je da su dogovoreni kriterijumi za države-partnere. Trenutno se na spisku nalazi 13 zemalja, ali detalji o ovim partnerima još uvek nisu objavljeni.

O samitu BRIKS-a

Samit organizacije BRIKS održava se u ruskom gradu do 24. oktobra, a na njemu učestvuju predstavnici 36 zemalja, kao i šest međunarodnih organizacija. Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine. Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se kao punopravni članovi pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading