Severna Koreja vojska
Foto: Printscreen/Printskrin


Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je u sredu da postoji dokaz da je Severna Koreja poslala vojnike u Rusiju, dok je južnokorejski šef obaveštajne službe rekao zakonodavcima da je 3.000 severnokorejskih vojnika u zemlji kako bi prošli obuku o dronovima i drugoj opremi pre nego što budu raspoređeni na bojištima u Ukrajini. Ovo izaziva zabrinutost u međunarodnoj zajednici, a posebno u Evropi i regionu Indo-pacifika.

Prema rečima južnokorejskog šefa obaveštajne službe, Severna Koreja planira da do decembra rasporedi ukupno 10.000 vojnika u Rusiju. Trenutno, 3.000 vojnika su raspoređeni na obuku na više vojnih baza u Rusiji. Postoje indicije da Severna Koreja premešta članove porodica vojnika koji su odabrani za slanje u Rusiju na posebna mesta radi izolacije. Prema navodima šefa obaveštajne službe, Severna Koreja nije obelodanila slanje vojnika svojim građanima, ali se glasine šire među lokalnim stanovništvom, uključujući one čiji su voljeni dodeljeni ruskom angažmanu.

Ruska vojska trenutno obučava severnokorejske vojnike u korišćenju vojne opreme poput dronova. Prema rečima šefa obaveštajne službe, ruski instruktori imaju visoko mišljenje o moralu i fizičkoj snazi severnokorejskih vojnika, ali smatraju da će na kraju pretrpeti teške gubitke zbog nedostatka razumevanja savremenog ratovanja.

Severna Koreja i Rusija, suočene sa odvojenim sukobima sa Zapadom, oštro su povećale svoju saradnju u poslednje dve godine. U junu su potpisali značajan vojni sporazum koji zahteva da obe zemlje koriste sve raspoložive metode da pruže trenutnu vojnu pomoć ukoliko bilo koja od njih bude napadnuta. Prošle nedelje je južnokorejska obaveštajna služba saopštila da je Severna Koreja poslala više od 13.000 kontejnera artiljerije, raketa i drugog konvencionalnog naoružanja u Rusiju od avgusta 2023. godine kako bi obnovila svoje osiromašene zalihe oružja.

Zbog izveštaja o slanju vojnika Severne Koreje u Rusiju, Južna Koreja razmatra mogućnost snabdevanja oružjem Ukrajine kao odgovor na ove događaje. Do sada je Južna Koreja slala humanitarnu i finansijsku pomoć Ukrajini, ali je izbegavala direktno snabdevanje oružjem zemljama koje su aktivno uključene u sukobe. Ova situacija izaziva zabrinutost u Južnoj Koreji, koja strahuje da bi Rusija mogla nagraditi Severnu Koreju davanjem sofisticirane tehnologije oružja koja bi mogla ojačati njene nuklearne i raketne programe usmerene ka Južnoj Koreji.

Severna Koreja, sa svojih 1,2 miliona vojnika, jedna je od najvećih stalnih vojski na svetu, ali nije učestvovala u velikim sukobima od Korejskog rata 1950-53. Mnogi stručnjaci dovode u pitanje koliko bi Severnokorejski vojnici mogli pomoći Rusiji, s obzirom na nedostatak borbenog iskustva. Navodi se da Severna Koreja želi rusku ekonomsku podršku i pomoć u modernizaciji zastarelih konvencionalnih oružanih sistema, kao i transfer tehnologije visokih tehnologija oružja.

(NY Post)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading