mobilni telefon
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) ističe važnost redovnog isključivanja i ponovnog uključivanja pametnih telefona kao jednu od glavnih preporuka za poboljšanje sajber bezbednosti. Pretnje poput "pecanja", malvera, špijunskog softvera i drugih bezbednosnih pretnji mogu ugroziti podatke i identitet korisnika, a jedan uspešan napad može imati ozbiljne posledice.

NSA preporučuje jednostavan, ali efikasan metod za otežavanje hakovanja telefona - redovno isključivanje i ponovno uključivanje telefona najmanje jednom nedeljno. Ova praksa može otežati hakerima krađu informacija sa telefona, iako agencija naglašava da to nije garancija da će sprečiti napade.


U svom izveštaju, NSA takođe ističe druge pretnje koje mogu uticati na mobilne uređaje, uključujući zlonamerne aplikacije, zlonamerne Wi-Fi mreže, špijunski softver, hakerske napade sa daljinskim pristupom i fizički pristup uređaju radi instaliranja malvera ili špijunskog softvera.

Pored preporuke da se redovno isključuje i ponovno uključuje telefon, korisnici se takođe mogu obratiti namenskim aplikacijama poput iVerify, bezbednosnog skenera koji pretražuje uređaj u potrazi za malverom i proverava korišćenje osnovnih bezbednosnih funkcija na iPhone-u ili Android telefonu.

NSA ističe da su pretnje mobilnim uređajima sve prisutnije i sve složenije, te da korisnici treba da preduzmu korake kako bi zaštitili svoje lične uređaje i informacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading