Tom Dod
Foto: Printscreen/Telegram/SHOT

Na incident je reagovala zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Novinari su pokušali da postavljaju pitanja Dodu, ali je diplomata navodno oteo bedž jednog od predstavnika štampe i takođe gurnuo devojku sa mikrofonom koja mu je postavljala pitanje.

Incident je zabeležen na video-snimku. Na njoj se vidi kako britanski diplomata rukom pokriva kameru koja ga je snimala i cepa poster dok je izlazio iz zgrade aerodroma (nemoguće je razaznati šta je na njemu pisalo).

Osim toga, vidljiva je njegova kratka interakcija sa jednim novinarom. Prema Šotu, Dod je u Moskvu stigao zajedno sa šefom Direkcije za istočnu Evropu i centralnu Aziju (EECAD) Kristoferom Alanom i njegovom zamenicom Lorejn Fasi.

Oni nameravaju da izvrše uvid u rad ambasade Velike Britanije u Rusiji nakon povlačenja akreditacije šestorici službenika diplomatskog predstavništva.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova nazvala je Dodov napad na novinare primerom stanja britanskih vlasti i njenog društva.

"Pa vratite akreditaciju. To nije vaša stvar. A ako ste je bacili, hajde da se vratimo u Vnukovo i da je potražimo. I pošaljite je ruskim novinarima uz izvinjenje", pozvala je diplomata.

Pored toga, po njenom mišljenju, ponašanje diplomate je jasan primer odnosa britanskih vlasti prema slobodi govora.

"Navike koje još imaju mogu se sačuvati za sopstvene novinare“, dodala je Zaharova.

BONUS VIDEO

@alo_portal PREMIJER POLJSKE DONALD TUSK STIGAO U BEOGRAD: Na aerodromu ga dočekao premijer Vučević 🎥 VIDEO PLUS #fy #fypシ゚ #foryoupage #alo #alodnevnenovine #viraltiktok #srbija #premijer #milosvucevic ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Anika

23.10.2024 21:58

Vucic je jedini koji se istinski bori za svoju zemlji i svoj narod